Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zhoreli múry, láska zostala. Ako vyzerá Banská Štiavnica 3 mesiace po ničivom požiari?
Zdielať na

Zhoreli múry, láska zostala. Ako vyzerá Banská Štiavnica 3 mesiace po ničivom požiari?

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Necelé tri mesiace od ničivého požiaru je už väčšina poškodených budov na trojičnom námestí v Banskej Štiavnici provizórne prekrytá. V meste preto cítiť veľký optimizmus. Mesto už má na účte sľúbené peniaze a finančné príspevky posielajú aj ľudia či organizácie na účty zbierok. Primátorka ich chce rozdeliť spravodlivo a stále verí, že centrum opravia za dva roky.

​Aj napriek tomu, že požiar zničil historické budovy v centre, v meste Banská Štiavnica cítiť pozitívnu atmosféru. Ľudia to skrátka nevzdávajú. Napríklad na vyhorenej Eleuzíne stavajú krov, kultúrne centrum chcú postaviť na nohy do roka.

Provizórne prekryli strechu Banky lásky, kde požiar vznikol. Ako jediný sa zachoval Trezor lásky, dodáva  im to silu pokračovať. "My hovoríme, že múry zhoreli, láska zostala. V najbližších týždňoch chceme sprevádzkovať Trezor lásky." uviedol Igor Brossmann, spolumajiteľ Banky lásky. Stále prebieha vyšetrovanie, najpravdepodobnejšie išlo o skrat.

​Časť vládou sľúbených peňazí už má mesto na účte, stále beží zbierka, rozdeliť ju chcú spravodlivo. Podľa primátorky treba v budovách vybudovať protipožiarne systémy. Najhoršie je na tom budova Banského múzea. Zhodili poškodenú strechu, no zostala bez dočasného prestrešenia.

V múroch je stále veľké množstvo vody. "Bojím sa, že to presúšania bude trvať mesiace až roky. Práve tým, že tá strecha bola zdeformovaná nepravidelne, tak zatekalo na niektoré miesta viac," priblížil Michal Hrčka, Stavebná obnova pamiatok.

Pozitívne je, že už otvorili Galériu Jozefa Kollára. Počas požiaru sa ľudia snažili zachrániť expozíciu, spontánne vytvorili živú reťaz a obrazy a sochy vynášali do bezpečia. Väčšina exponátov je už na pôvodnom mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy