Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pediatri majú toho vyše hlavy. Mimomedicínske povinnosti ich výrazne zdržujú
Zdielať na

Pediatri majú toho vyše hlavy. Mimomedicínske povinnosti ich výrazne zdržujú

BRATISLAVA / Zamysleli ste sa niekedy, ako je možné, že od štátu dostanete približne 800 eur na narodené dieťa bez toho, aby ste museli obiehať úrady? Žeby to naozaj bolo také zautomatizované? Nie je to celkom tak. Čarovných škriatkov v tomto prípade robia detskí lekári. A nie je to ich jediná agenda navyše. Hlavný hygienik ich najnovšie vyzýva, aby neflákali nahlasovanie napríklad takého šarlachu. Za prvý polrok dosiahol takmer ročné maximá.

​Úrad verejného zdravotníctva eviduje od začiatku roka asi 210 prípadov šarlachu. Skutočné číslo môže byť oveľa vyššie. Pediatri vraj zanedbávajú nahlasovaciu povinnosť. "Tu by som naozaj vyzval, aby sa tie prípady hlásili, aby sme o nich vedeli. Povinnosť hlásenia infekčných ochorení je priamo v Zákone č. 355 v prílohe č. 5," avizoval hlavný hygienik Ján Mikas. 

"Rozumiem žiadosti hlavného hygienika, ale rozumiem aj nám primárnym pediatrom. Tej záťaže je neskutočne veľa a pomaly pediatri nemáme čas na to venovať sa pacientom," povedala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Pediatri sú zahltení omnoho väčšou agendou, ako by ste si na prvý pohľad mysleli. Dokonca vďaka nim dostanete od štátu príspevok pri narodení dieťaťa. A to ide pritom o sociálnu dávku. "Je to pre nás pediatrov veľmi boľavý bod. My musíme každý mesiac všetkých novorodencov do siedmich dní od začiatku mesiaca nahodiť do zvláštneho portálu," dodala Elena Prokopová.

A nie, nerozprávame sa o e-Zdraví ani o údajoch pre zdravotnú poisťovňu. Rovnaké dáta musí pediater nahlásiť aj tam. Čiže jeden údaj niekedy nahadzuje dokonca trikrát. "Tá pečiatka z 19. storočia bola pre nás určite jednoduchšia," povedala odborníčka Elena Prokopová. Pediatri si aj preto spravili veľký audit byrokratickej záťaže a ukázalo sa, že okrem svojej práce má každý z nich približne 400 nemedicínskych povinností.

Elena Prokopová ďalej uvádza, že: "Teraz sme identifikovali, z akého iného zdroja môže štát tieto údaje získať ako od nás. Teraz iba potrebujeme, aby sme boli vypočutí." Tak skoro pediatri vypočutí asi nebudú. Predbehla sa pred nich svetová zdravotnícka organizácia. Tá si u nás v týchto dňoch robí vlastný audit. "Bude potom aj podkladom pre ďalšie rozhodovania, ako finančne správne nastaviť jednotlivé kampane, resp. ako zefektívniť registre či iný tok dát," vyjadril sa minister zdravotníctva SR Michal Palkovič.

"Pozrieme sa, kde máme slabé miesta, kde je možné využiť už existujúce kapacity a kompetencie, a aj na to, čo treba posilniť, aby všetky systémy spolupracovali," informoval Tatul Hakobyan, zástupca WHO na Slovensku. Vtedy sa uvidí, či dáta WHO ukážu to isté, čo aj audit pediatrov. A to, že ešte stále zlyháva prepojenie systémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy