Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dramatické momenty opísali záchranári. Vlak uväznil zranených
Zdielať na

Dramatické momenty opísali záchranári. Vlak uväznil zranených

RIMAVSKÉ ZALUŽANY / Železničná doprava medzi Rimavskou Sobotou a Hnúšťou je stále prerušená. Dôvodom je večerná nehoda osobného motorového vlaku. Narazil do stromu na koľajniciach, následne vyšiel z dráhy a prevrátil sa. Náš štáb sa bol na miesto pozrieť ešte ráno 7. júna, Edita Hutková zisťovala aj to, ako sú na tom zranení.

Rozhovor so záchranármi si môžete vypočuť tu:

Vlak je stále prevrátený​

Havarovaný osobný vlak je ešte stále prevrátený, no je pri ňom niekoľko zamestnancov. Tí čistia okolitý terén. Pripravujú ho na vyťahovanie havarovaného vlaku. Na miesto bolo v utorok 6. júna vyslaných niekoľko záchranných zložiek. Tí museli ísť k vlaku od obce Kociha viac ako kilometer po vlastných. "Po príjazde do obce Kociha príslušníci zistili, že musia pešo postupovať na miesto udalosti," povedal Marek Laššák, riaditeľ OR HaZZ v Rimavskej Sobote. Niekoľko ľudí bolo v tom čase už mimo vlaku, tri zranené osoby sa ešte stále nachádzali vo vnútri. Tie museli vybrať von až hasiči. Zranených odvážali opačným smerom do druhej dediny cez pole. To ale bolo také rozmočené, že museli pomôcť miestni muži vlastnými terénnymi vozidlami. "Každá ruka, ktorá príde a pomôže, je v čase núdze dobrá," okomentoval situáciu dobrovoľný hasič Ondrej. 

Polícia už situáciu rieši

Polícia v prípade začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. Z celkového počtu sedem ľudí sa zranili tri ženy. Dve z nich by sa mali zo zranení vyliečiť do desiatich dní. Žena, ktorá má najvážnejšie zranenia, ale, našťastie, nie je v ohrození života. 

Nehoda sa stala v utorok 6. júna večer

"Momentálne je doprava prerušená, a to v úseku Rimavská Sobota – Rimavská Baňa – Hnúšťa, a pre cestujúcu verejnosť je zavedená náhradná autobusová doprava. ŽSR pracujú na čo najskoršom odstránení nehodovej udalosti, nakládku zabezpečíme pomocou žeriavu," uviedla Feik Achbergerová s tým, že nehodová udalosť spôsobila meškanie jedného vlaku v trvaní 84 minút.

"V utorok 06. júna o 19.50 h v úseku Rimavská Sobota – Rimavská Baňa došlo k nárazu vlaku do spadnutého stromu v koľaji. Pri náraze došlo k vykoľajeniu a prevráteniu vozňa mimo koľaj. Zamestnanci ŽSR na mieste zistili, že ide o spadnutý strom, ktorý sa nenachádzal pri trati, ale bol zosunutý zo svahu," uviedla Achbergerová s tým, že k zosunu stromu mohlo dôjsť vplyvom nepriaznivého počasia.

Na miesto okamžite vyrazili záchranné zložky. "Na mieste zasahuje 21 hasičov s 8 ks hasičskej techniky a 9 členovia DHZO s 2 ks hasičskej techniky," informoval Peter Heinc z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Podľa predbežných informácií vlak narazil do spadnutého stromu a bol prevrátený na boku. Kvôli dažďu a neprístupnému terénu museli vlak hľadať pešo. Pomoc hasičom poskytli aj miestni obyvatelia. "Na mieste udalosti sa nachádzajú aj miestny občania na 3 terénnych vozidlách 1 traktore," doplnil Heinc.

"Príslušníci HaZZ na mieste zásahu poskytli zraneným osobám prvú predlekársku pomoc, asistovali posádkam Zdravotnej záchrannej služby pri ošetrení a transporte zranených osôb k sanitným vozidlám," uviedol Heinc. Zranené osoby boli prevezené do nemocnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy