Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo trápi mladých ľudí? Štatistiky duševného zdravia sú alarmujúce
Zdielať na

Čo trápi mladých ľudí? Štatistiky duševného zdravia sú alarmujúce

BRATISLAVA / Štatistiky duševného zdravia u mladých ľudí sú alarmujúce. Počet prípadov, pri ktorých je nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc, narástol v porovnaní spred dvoch rokov o 300 percent. Pred prázdninami, ktoré môžu byť pre časť študentov obdobím nestability, sa IPčko preto rozhodlo spustiť projekt v spolupráci bratislavskou župou. Jeho súčasťou bude vzdelávanie aj internetové poradenstvo.

Najväčší problém s duševným zdravím u mladých ľudí zaznamenali psychológovia z IPčka v Bratislavskom kraji. V minulom roku absolvovali takmer 700 krízových intervencií. "Otvorenosť v Bratislavskom kraji je špecifická, výnimočná. My na Slovensku stále zápasíme so stigmou a s tým, ako hovoriť o bolestiach duše," priblížil psychológ Marek Madro, riaditeľ IPčka.

Rozhovor s Marekom Madrom, riaditeľom IPčka:

​Vekovú skupinu do 30 rokov najviac trápia úzkosti, stres, depresie, ale aj sebapoškodzovanie a myšlienky na ukončenie života. "Dnešným dňom spúšťame projekt Je OK, ak nie si OK. Zriadili sme preto aj novú webovú stránku, na tej sme sústredili základný balíček dôležitých informácií. Nájdete tam aj kontakty na bezplatnú poradňu," uviedol Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Na stránke môžu ľudia nájsť aj techniky a cvičenia, ako s problémami bojovať, vrátane ich spúšťačov.

Stránka navyše umožňuje chatové i emailové spojenie s konkrétnym odborníkom. "Treba sa zamyslieť aj nad problémom, ktorým sú neúplné rodiny. Druhým problémom sú sociálne siete, ktoré mladé stvorenia veľmi výrazne ovplyvňujú, a ktoré môžu viesť k nešťastným veciam," povedal Daniel Adamko, riaditeľ SPŠ elektrotechnická Karola Adlera v Dúbravke.

Rozhovor s Danielom Adamkom, riaditeľom SPŠ elektrotechnickej Karola Adlera v Dúbravke:

​Brožúrky s psychologickou pomocou sú momentálne v tlači. Rozdávať ich tak budú učitelia spolu s vysvedčením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy