Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
POVODNE: Záchranné práce pokračujú aj cez noc
Zdielať na

POVODNE: Záchranné práce pokračujú aj cez noc

Výstraha pred povodňou z trvalého dažďa 3. stupňa trvá takmer na celom území Slovenska do odvolania.

Výstraha rovnakého charakteru 2. stupňa platí v regióne Dolné Považie, Dunaj, Horný Hron, Poprad a Horný Bodrog. Na svojej internetovej stránke o tom dnes informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Podľa informácií SHMÚ sú hladiny riek na úrovni 3. stupňa povodňovej aktivity vo vyše 30 staniciach. Najviac takýchto staníc je v banskobystrickom a košickom regióne.

Evakuujú ľudí z Kmeťova, Dolného Ohaja aj Hulu

V okrese Nové Zámky už začali evakuovať aj obyvateľov obcí Kmeťovo a Dolný Ohaj. Z Kmeťova odíde 700 ľudí, z toho 400 má ísť do Nových Zámkov. Na mieste je polícia, hasiči aj vojaci. „Navŕšili vrecia, no hrádza sa zrejme čochvíľa začne prelievať a bude horšie,“ povedal šéf krízového štábu Alexander Turza. V Dolnom Ohaji sa už hrádza Žitavy prelieva, začala sa evakuácia 200 ľudí, náhradné prístrešie nájdu priamo v obci.

Najhoršia situácia je dnes po celý deň v obci Hul, odkiaľ núdzovo odchádza vyše 500 ľudí. Časť z nich našla prístrešie v kultúrnom dome, časť odviezli do Šurian. Po niektorých cestách sa do obce vôbec nedá dostať, domy sú zaplavené po okná. Vplyvom podmytia sa tu zrútili dva rodinné domy. Vybavenie potrebné pre evakuovaných obyvateľov poskytla obciam Správa štátnych hmotných rezerv. Obec Hul požiadala o 200 až 600 kusov diek a 200 až 300 prenosných ležadiel a z hmotných rezerv obec dostala aj vrecia na piesok a protipovodňové zábrany.

Ani výhľady na noc nie sú pozitívne. „Rieka Nitra už je na vrchole svojich možností, začne Žitavu tlačiť naspäť, tým pádom už Žitava nebude odtekať a zaplaví ďalšie obce,“ prognózuje Turza. Pretrvávajúci dážď vyvoláva aj hrozbu, že sa rieka Nitra preleje smerom na ľavú stranu.

Mesto Nové Zámky je podľa prednostu magistrátu Petra Ágha na evakuovaných ľudí z obcí pripravené. „Vieme im poskytnúť hotely aj športovú halu,“ povedal. V Nových Zámkoch je vyhlásená mimoriadna situácia, čo znamená, že vedenie mesta môže kedykoľvek nariadiť prevádzkovateľom ubytovacích a stravovacích služieb, aby prijali ľudí, ohrozených povodňami.

V Košickom kraji naďalej trvá krízová situácia

V Košickom kraji naďalej trvá mimoriadna situácia. Ako dnes večer informovala členka Úradu životného prostredia Košického kraja Zlata Boldová, naďalej trvá mimoriadna situácia.

Podľa správy krajskej povodňovej komisie povodňami je postihnutých vyše 60 obcí, kde je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. „Ani dnes sa situácia oproti utorku veľmi nezlepšila. Ružín je plný a vyteká z neho toľko vody, koľko pritečie,“ povedala Boldová.

Dodala, že situácia na Hornáde, kde je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity od Spišských Vlách až po hranice s Maďarskom, je naďalej veľmi vážna. Členovia krajského krízového štábu v priebehu dneška monitorovali situáciu z vrtuľníka a stála služba je zabezpečená aj v noci.

Ako dnes večer o ôsmej informovala Oľga Kormošová z Úradu životného prostredia okresu Košice – okolie, Kritická situácia je na rieke Torysa od Sadov nad Torysou až po miesto, kde vteká do Hornádu.

„V Sadoch nad Torysou, Ploskom aj v Košických Olšanoch robia obyvatelia zabezpečovacie práce a stavajú hrádze z vriec naplnených pieskom. V Trstenom, kde obyvateľov ohrozuje Hornád začali stavať umelú hrádzu zo špeciálnych veľkých vriec, ktoré sa plnia vodou. „Mobilnú hrádzu“ priviezli z Trebišova,“ informovala Boldová. Doplnila, že napriek zložitej situácii zatiaľ nebolo treba evakuovať obyvateľov. V okrese robí problémy rieka Bodva a Ida, ktoré sa vyliali do polí.

Na Zemplíne v okrese Trebišov od rána 80 vojakov a približne dvesto dobrovoľníkov – obyvateľov obcí v susedstve Latorice, napĺňalo pieskom vrecia, zvyšovalo a spevňovalo hrádze. Informoval o tom prednosta Obvodného úradu Trebišov Róbert Puci, ktorý šéfuje okresnému krízovému štábu. „Latorica a Ondava a Bodrog ešte stále stúpajú, a tak robíme potrebné opatrenia, aby nedošlo k deštrukcii niektorej hrádze,“ povedal Puci. Podľa jeho slov sa povodňová situácia zlepšila v obciach postihnutých povodňami.

„Voda z Hornádu zaplavila niekoľko domov v košickej mestskej časti Krásna, v Džungli došlo k presakovaniu na hrádzi. V oboch lokalitách sa intenzívne pracuje na zosilnení hrádzí a zábran pieskovými vrecami,“ informoval večer pracovník košického magistrátu Jaroslav Kerner.

Doložil, že v bezprostrednom okolí mesta je uzavretých viacero zaplavených alebo podmytých úsekov ciest. Na Ulici 1. mája, ohrozenej zosuvom pôdy, boli evakuovaní obyvatelia postihnutých a ohrozených domov. „Počas noci budú pokračovať záchranné práce, všetky nasadené tímy budú v ohrozených lokalitách monitorovať situáciu a operatívne zasahovať podľa potreby,“ povedal Kerner.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy