Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tento týždeň sa spustil register obnoviteľných plynov, zatiaľ ide o biometán
Zdielať na

Tento týždeň sa spustil register obnoviteľných plynov, zatiaľ ide o biometán

BRATISLAVA / Slovensko má jednu z najrozvinutejších plynárenských sietí na svete. Vďaka nej vieme prepravovať zemný plyn všetkými smermi. Budúcnosť je v zelených plynoch, ktoré majú čo najnižšiu, prípadne nulovú uhlíkovú stopu. Preto tento týždeň spustili Register obnoviteľných plynov. Zatiaľ ide najmä o biometán, no do budúcnosti sa počíta aj s ďalšími plynmi vrátane vodíka.

K dnešnému dňu vyrábame u nás biometán len v jednej prevádzke. To by sa však malo zmeniť. Na Slovensku máme potenciál vyrobiť 10% biometánu z celkovej ročnej spotreby plynu, čo nie je zanedbateľné číslo.

Chcelo by to však technologickú úpravu existujúcich bioplynových staníc, prípadne vybudovanie nových biometánových. Tento cieľ má veľkú podporu aj v Európskej komisii, potrebná je však aj pomoc štátu. "Celá Európska únia by mala do roku 2030 vyprodukovať zhruba 35 miliárd tonu biometánu, čo tiež zodpovedá 10-12 % celoeurópskej spotreby," uviedol Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.

K rozvoju biometánu na Slovensku by mal po novom prispieť aj Register obnoviteľných plynov. "Tento systém umožňuje voľný pohyb obnoviteľných plynov naprieč Slovenskom a naprieč Európou," ozrejmil Jerguš Vopálenský, vedúci rozvoja sieť. obchodu SPP distribúcia.

Register by mal motivovať nielen výrobcov obnoviteľných plynov, ale aj ich odberateľov, ktorí s nimi môžu obchodovať. Najväčšie využitie by mal mať v teplárenstve a v doprave. V praxi to bude vyzerať tak, že tepláreň si nakúpi certifikát, teda záruku pôvodu, ako keby spotrebúvala obnoviteľný plyn. Čo to znamená? "Dokáže dodávať zelené teplo z obnoviteľného plynu pre koncových zákazníkov," dodal Vopálenský. "Koľko plynu v distribučnej sieti je obnoviteľného a práve tieto záruky pôvodu sa u tých zákazníkov budú uplatňovať voči emisiám," povedal Vladimír Šošovička, Slovenská bioplynová asociácia.

Výhodou biometánu je aj fakt, že má rovnaké vlastnosti ako zemný plyn. "Je 100 % zameniteľný, nerobí žiadny problém v distribučnej sieti a je to veľmi efektívny spôsob dekarbonizácie v súlade s princípom hodnoty za peniaz," dodal Kvasňovský. Výzvou však bude získanie odpadu zo živočíšnej výroby, ktorý po zániku mnohých družstiev u nás aktuálne chýba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy