Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rovnaká príčina smrti ako u Heribana: Ojedinelú diagnózu mal aj člen Depeche mode
Zdielať na

Rovnaká príčina smrti ako u Heribana: Ojedinelú diagnózu mal aj člen Depeche mode

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Minulý rok 26. mája zomrel jeden z členov kapely Depeche Mode - Andrew Fletcher. Jeho kolegovia verejnosti odhalili príčinu smrti. Bola ňou disekcia srdcovej aorty, ktorej minulý týždeň podľahol aj slovenský herec Daniel Heriban.

V stredu 24. mája prišlo Slovensko o známeho herca a hudobníka Daniela Heribana. Po pitve sa zistilo, že trpel ojedinelou diagnózou, a to disekciou srdcovej aorty. Deň pred smrťou navštívil nemocnicu s bolesťou chrbta, no lekári ho poslali domov. Vo veku 43 rokov zomrel vo svojom dome v Svätom Jure.

Tak isto náhle odišiel aj člen kapely Depeche Mode. V nedeľu 28. mája sa v Bratislave odohrá koncert tejto kapely, kde si budú môcť návštevníci pripomenúť aj pamiatku legendárneho hudobníka, Andrewa Fletchera. 

​Kto to bol Andrew Fletcher?

Legendárny hráč na klávesové nástroje Fletcher sa narodil v anglickom Nottinghame 8. júla 1961. Z rodného Nottinghamu sa do Basildonu dostal vďaka štúdiu na rovnakej škole, dokonca v tej istej triede ako Gore. Koncom sedemdesiatych rokov založil so spolu s Clarkom krátko trvajúcu skupinu No Romance in China, v ktorej Fletcher hral na basgitaru.

V roku 1980 sa Fletcher stretol s Martinom Goreom a spoločne s Clarkom vytvorili trio s názvom Composition of Sound. Clarke bol v začiatkoch hlavný skladateľ a spieval hlavné vokály, dokiaľ v tom istom roku prišiel do kapely spevák Dave Gahan. Po založení Depeche Mode a po prvom veľkom úspechu v podobe prvého albumu Fletcher opustil svoje zamestnanie a venoval sa len hudbe. Prezývku tichý velikán napĺňal do slova a do písmena na koncertoch kapely.

​​Fletcherova rola v Depeche Mode bola často predmetom špekulácií. V raných inkarnáciách kapely hral basgitaru. Ako sa kapela vyvíjala, Fletcherova rola sa zmenila, pretože každý z členov skupiny sa venoval oblastiam, ktoré im vyhovovali a boli pre skupinu všeobecne prospešné.

Na koncertoch pôsobil skôr ako symbol a neodmysliteľný člen kapely. S tým sa nevedel dlho zmieriť. Po Fletcherovi zostala manželka Grainne a deti Megan a Joseph. V roku 2020 ho uviedli do rock’n'rollovej Siene slávy ako člena Depeche Mode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy