Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Smrť Daniela Heribana zasiahla jeho kolegov. Úprimnú sústrasť vyjadrili i politici
Zdielať na

Smrť Daniela Heribana zasiahla jeho kolegov. Úprimnú sústrasť vyjadrili i politici

BRATISLAVA / Slovensko zasiahla smutná správa o úmrtí obľúbeného herca a hudobníka Daniela Heribana. Podľa informácií TV JOJ mal zomrieť vo svojom dome vo Svätom Jure. Herec mal podľa informácií TV JOJ zdravotné komplikácie, pre ktoré bola k nemu privolaná záchranka. Sťažovať sa mal na bolesti chrbta. Deň pred tým mal byť dokonca s bolesťami v nemocnici. Privolaní záchranári mu už, žiaľ, nedokázali pomôcť. U herca došlo k zástave srdca. Mal 43 rokov. Na úmrtie známeho slovenského herca reagovali aj jeho kolegovia na sociálnych sieťach.

Viacero kolegov Daniela Heribana zanechalo na sociálnych sieťach srdcervúce odkazy. Úprimnú sústrasť vyjadrilo aj množstvo ďalších známych osobností, vrátane politikov.

Za talentovaným hercom smútia jeho kolegovia

"Dano bol stále usmiaty, príjemný a ľudský... Zrazu tu nie je a vôbec sa mi tomu nechce veriť. Je mi to veľmi, veľmi ľúto," napísal na sociálnej sieti komik a herec Samo Trnka.

"Danko, je to šok. Budeš veľmi chýbať," napísal na sociálnej sieti Instagram herec Števo Martinovič. Pridal taktiež spomienkovú fotografiu s Danielom Heribanom.

"Zanechal si množstvo krásnej hudby, svoje podivuhodné herectvo na hranici neherectva, nádherné piesne pre deti a pocit, že sa o chvíľu opäť zjavíš na javisku. Vieš, akí sú chlapi, nikdy si nehovoria mám ťa rád a ani ja som to nestihol. Ale pociťujem bolesť, lebo si po ceste na večnosť odtrhol kúsok zo mňa," napísal slovenský režisér Nikita Slovák.

"Premieňal si filmové postavy na komplexné živé bytosti, s kostýmom si si obliekal ich prapodstatu. Chápal si aj priestor medzi riadkami, magický časopriestor ohraničený spustením kamery a mojím "stop". Pre tú chvíľu si sa premieňal a tá premena nás všetkých fascinovala. Cítili sme sa pri tebe požehnane," spomína na herca a hudobníka režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská. Taktiež pripomenula, že bol krstným otcom jej románu Generál, ktorý napísala o Štefánikovi.

Nezabudnuteľný Brmbalík

"Nechápem, neverím..." bola reakcia filmového, seriálového a divadelného herca Petra Sklára na šokujúcu správu o nečakanom úmrtí jeho kolegu. Sklár spolu s ním účinkoval v divácky úspešnom televíznom seriáli Horná Dolná, kde si Dano Heriban zahral Ďura Brmbalíka. "Smrť Dana Heribana je šokom pre celú rodinu komediálneho seriálu Horná Dolná, ktorá sa za tie roky vytvorila medzi hercami a herečkami, produkčným tímom a všetkými fanúšikmi a fanúšičkami," uviedol Matthias Settele, generálny riaditeľ TV Markíza. "Dano bol integrujúcou súčasťou úžasného hereckého štábu a jeho herecké výkony prispeli k obrovskému úspechu Hornej Dolnej, ktorá sa stala druhým najobľúbenejším seriálom v novodobej ére Slovenska," poznamenal Settele s tým, že seriálovej rodine i Markíze bude Dano nesmierne chýbať.

"Takto si Ťa budem pamätať môj milý. Žiadne slová Ťa nenahradia Brmbi," napísala na sociálnej sieti herečka Petra Polnišová, ktorá v seriáli Horná Dolná stvárnila Eriku, Ďurovu Brmbalíkovu manželku.

"Daniel Heriban, odpočívaj v pokoji! Mal som tú česť si s Tebou zahrať v Pumpe. Bol si nesmierne talentovaný herec, muzikant a skvelý človek, ktorý miloval svoju rodinu, kamarátov, svoju prácu a život. Dano, budeš nám všetkým nesmierne chýbať," napísal vedec Pavol Čekan.

"Bol si výnimočný človek, multitalent, skvelý hudobník, srdečný zabávač a obetavý otec. Odpočívaj v pokoji," napísala na Instagrame Babsy Heriban.

"Danko, ďakujeme za všetky tie krásne chvíle, čo sme s tebou mohli prežiť. Bolo to, ako si sám hovoril, "čosi úsmevné"," napísal na sociálnej sieti spevák Juraj Hnilica.

"Buď voľný kamarát. Tvoje piesne budú navždy oslavou tvojho života. Nezmôžem sa na viac momentálne...česť tvojej pamiatke, Danko," vyjadril sa na Instagrame herec Juraj Loj. 

Čierny deň pre divadlo

Od roku 2014 bol Daniel Heriban členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave"Správa o jeho náhlom odchode je šokom, zasiahla mnohých svojou nepripravenosťou a v ústrety nej prichádza pocit nespravodlivosti, absurdnosti a prázdna. Slovenské národné divadlo vyjadruje hlbokú úprimnú sústrasť celej rodine, priateľom aj známym. Naše myšlienky a modlitby sú s najbližšou rodinou, ktorú náhle zastihla táto veľká strata," uviedol profil činohry SND na facebookovej stránke.

Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla v Martine.

​Úprimnú sústrasť vyjadrili i politici

"S Danom Heribanom odišiel obrovský všestranný talent a humor, ktorý do našich životov prinášal kus človečiny. Herec, ktorý sa na nič nehral. Odišiel príliš skoro a o to viac to bolí. Česť jeho pamiatke," napísala na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

"Dano, nájdi svoj pokoj. Tvoj humor a nadhľad bude Slovensku veľmi chýbať," napísal na svojom facebookovom profile bývalý minister obrany SR a podpredseda strany Demokrati Jaroslav Naď, ktorý sa s Danielom Heribanom stretol v komediálnom seriáli Pumpa. 

"Nepoznala som ho, ale mala som ho rada. Stretli sme sa raz, na Pumpe. A predsa má dnes pre mňa krehkosť bytia a pominuteľnosť meno Dano Heriban," vyjadrila sa poslankyňa Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku Lucia Ďuriš Nicholsonová.

"Úprimnú sústrasť rodine, blízkym, priateľom a celej umeleckej rodine," vyjadril sa Richard Sulík. "Je mi to veľmi ľúto. Obrovská strata pre umeleckú obec, ale aj pre nás obyčajných divákov," napísal na sociálnej sieti predsedu hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy