Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Monitoring väzňov je príkladom plytvania. Stál milióny a nevyužíva sa
Zdielať na

Monitoring väzňov je príkladom plytvania. Stál milióny a nevyužíva sa

BRATISLAVA / Projekt Elektronického monitoringu väzňov za niekoľko desiatok miliónov eur je príkladom dlhodobého plytvania a zlyhania vnútornej kontroly v rezorte spravodlivosti. Dnes to povedal predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. Zistenia už posunuli polícii.

Elektronické náramky mali zlepšiť neúnosný stav preplnených väzníc, a zároveň mali šetriť verejné peniaze. Už od začiatku sa však objavovali rôzne problémy, o čom sme informovali aj v reportáži po prvej kontrole NKÚ v roku 2017. "Systém vykazuje vysokú mieru neefektívnosti a neúčinnosti, neboli naplnené jeho základné ciele a prínosy pre spoločnosť," uviedla Mirka Štrbáková Urbanovičová, reportérka TV JOJ.

"Som presvedčená, že ten problém je v samotnom myslení sudcov, čiže tých, ktorí môžu ukladať tresty," poznamenala Lucia Kurilovská, vtedajšia rektorka Akadémie policajného zboru v Bratislave"V roku 2017 sme poskytli výstupy našej kontroly a tieto boli alarmujúce," priblížil Ľubomír Andrassy, predseda Najvyššieho kontrolného úradu.

No a po rokoch kontrolóri projekt preverili znova, či sa veci zlepšili. nezlepšili - našli zásadné pochybenia už od počiatočného nastavovania parametrov náramkov cez neefektívnu prax až po dlhodobú neudržateľnosť. Týka sa to rokov 2013 až 2022. "Dnes musíme konštatovať, že toto je jeden z ukážkových projektov plytvania s verejnými prostriedkami a zlého manažovania od začiatku až po koniec," dodal Andrassy.

Projekt, ktorý už stál vyše 50 miliónov eur, je využívaný asi iba na 10 percent. Súčasnej ministerke Dubovcovej to vyčítať nemožno, keďže je v kresle 2 týždne. Z jej kancelárie napísali, že určité kroky už rezort urobil. "Ku 1. januáru 2023 sa vytvorila nová sekcia restoratívnej justície a probácie, ktorá prijala konkrétne opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov za účelom zefektívnenia využívania súčasných technických zariadení," uviedlo stanovisko ministerstva spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy