Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kalamita to oficiálne nie je, ale už nám pijú krv: S letom prichádzajú komáre
Zdielať na

Kalamita to oficiálne nie je, ale už nám pijú krv: S letom prichádzajú komáre

BRATISLAVA / V tomto roku máme hojnosť dažďa. A veľa kaluží a jazierok v lesoch, či na poliach, je rajom pre liahnutie komárov. Obyvatelia, žijúci v blízkosti riek a jazier, už teraz po večeroch zažívajú nálety komárov a štípance. V bezpečí ale nie ste ani v lese. Čaty dobrovoľníkov a profesionálov pokračujú s biologickým postrekom už viac ako mesiac. Ale zabrániť invázii nie je v ich silách.

Na jazere pod Devínskym hradom, sme zisťovali, či sa vo vode nachádzajú larvy komárov. No žiadne sme nenašli. "Naši odborníci a dobrovoľníci sú denne v teréne a tie liahne chodia monitorovať. V prípade, že niekde zasvieti červená, tak tam okamžite aplikujú látku BTI," uviedla Dagmar Schmucková, hovorkyňa magistrátu Bratislavy.

Aplikovali ju aj na tomto jazere a v okolí rieky Moravy, no aj napriek tomu tu poletujúce komáre znepríjemňujú obyvateľom a návštevníkom život. "Oveľa horšie ako minulý rok, je to dosť hrozné, je ich veľa," povedala obyvateľka Devínskej Novej Vsi. "Boli sme dnes na túre a bolo ich tam veľa," poznamenala návštevníčka Devínskej Novej Vsi. "Je ich viacej, bývam na rakúskej strane, ale máme ich tiež dosť," priblížil návštevník Devínskej Novej Vsi. "Ľudia teraz aktuálne pociťujú nejaké štípajúce jedince, tak je to ešte dozvuk aprílových intenzívnych dažďov a tiež zvýšenej hladiny Dunaja a Moravy. Aktuálne evidujeme zvýšený výskyt liahnísk, konkrétne ide o Devín, Devínsku Novú Ves, Petržalku, Rusovce, Jarovce," dodala Schmucková.

Pokiaľ sa pohybujeme na slnku, sme v relatívnom bezpečí, no akonáhle vstúpime do lesa, vrhnú sa nás komáre. Lesné komáre sa množia buď v kalužiach na lesných cestách, ktoré zostanú po dažďoch, alebo v dutinách stromov. Ďalšie komáre sa množia v sudoch na vodu v záhradkách. Mesto nemá dosah na každú kaluž, záhradkárom ponúklo larvicíd BTI v tabletách. "Ide o miesta, kde mesto nemôže zasahovať, preto tie jedince pochádzajú prevažne z chránených území ale nemožno hovoriť o kalamite," doplnila Schmucková.

V minulom roku si obyvatelia najmä tu, na juhozápade Slovenska, užívali jar a leto bez štípancov od komárov. Bolo sucho, nebolo dosť kaluží, komáre sa mohli len obmedzene rozmnožovať. V tomto roku máme dažďa dostatok, ale aj komárov. "Zásah s dronmi sa zrealizuje aj v závere týždňa, opäť pôjde o lokalitu Devínskej Novej Vsi," dodala na záver Schmucková. A pokiaľ bude potrebné, použijú aj vrtuľník ako v apríli tohto roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy