Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Agresívny bocian poškodil 6 áut: Poisťovňa dáva ruky preč, bociana v poistkách nemáte
Zdielať na

Agresívny bocian poškodil 6 áut: Poisťovňa dáva ruky preč, bociana v poistkách nemáte

ČERNINA / Bocian mu doďobal auto a teraz žiada o preplatenie škody. Nech to znie akokoľvek kuriózne, na Hornom Zemplíne je to realita. Pri Humennom vyčíňa agresívny bocian. Podľa ochranárov svoj odraz v skle a karosérii vníma ako soka a snaží sa ho odplašiť. Problémom je, že na autách už spôsobil škody za tisícky eur. Lenže na škody spôsobené agresívnym bocianom povinné zmluvné poistenie nemyslí.

"Zobákom do toho ďobe. Tie nárazy sú také silné, že všetci mi hlásia, že sa dobíja dnu," uviedla Silvia Žinčáková, starostka obce Černina. Agresívny bocian zatiaľ poškodil 6 áut. "Bocian provokatér. Chodí si po dedine a robí, čo chce," priblížil Matej Krivda, poškodený.

"Čokoľvek, čo zrkadlí jeho obraz, vníma ako soka a snaží sa ho vytlačiť z lokality," priblížila Anna Macková zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty. "Je to reakcia bociana v čase, keď sedí na vajíčkach a potrebuje si chrániť teritórium pred cudzími bocianmi, aby mu nevyžrali potravu," doplnil bocianológ Miroslav Fulín.

V obci Černina žije asi 150 ľudí. Už tu takmer ani nie je dvor, ktorý by bocian nenavštívil. "Ten bocian prejde tri metre okolo vás a je s tým v pohode, nevykazuje známky, že by sa bál," uviedla starostka. "Škoda je vyčíslená na 5-tisíc eur. Treba prestriekať komplet celé auto. Platím si pripoistenie, zatiaľ mi to zamietli, podal som odvolanie," priblížil Martin Čirák, poškodený.

Zákonná poistka s takouto škodou neráta a z havarijných iba niektoré. Raritných udalostí poisťovne ročne narátajú desiatky. "Poisťovňa mala napríklad nahlásenú udalosť, pri ktorej škoda vznikla tak, že sa vtáky snažili zobákom rozlúsknuť orechy napadané na streche auta, a tak v ňom spôsobili preliačiny," vysvetlila Eva Jacková, hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní.

Ľudia sú zatiaľ trpezliví. Napriek škodám za tisícky eur čakajú, aké riešenie navrhnú ochranári. Tí odporúčajú autá parkovať v garáži, prípadne ich prekryť matnou plachtou. Čoskoro by sa mali vyliahnuť mláďatá a tie by mohli situáciu vyriešiť. "Bocian bude zháňať potravu a nebude sa zamestnávať odrazmi v autách a oknách," uviedla Macková. "Dúfajme, že sa umúdri, bude sa starať o rodinu a nebude poškodzovať autá," uzavrela starostka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy