Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Volebný chaos pokračuje: Starostovia sa odvolávajú, súdy si protirečia
Zdielať na

Volebný chaos pokračuje: Starostovia sa odvolávajú, súdy si protirečia

HROMOŠ / Voľby starostu v obci Hromoš na severovýchode Slovenska boli neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd ešte v polovici januára. Hoci už vyhlásili termín pre doplňujúce voľby, táto dedina na zozname nie je. Volebný chaos tam teda pokračuje ďalej.

Keď rozhodoval najvyšší správny súd o tom, v ktorej dedine budú voľby neplatné, tak obec Hromoš bola medzi prvými, kde padol takýto verdikt. Volebný výsledok napadol neúspešný kandidát na starostu, ktorý prehral len o osem hlasov. Upozornil na to, že kandidát, ktorý získal najviac hlasov, bol vo volebnej miestnosti vtedy, keď tam nemal čo hľadať. Najvyšší správny súd mu okrem toho dal za pravdu aj v tom, že v poriadku nebolo ani hlasovanie prostredníctvom prenosnej schránky. "Ak by voľby prebehli v súlade so zákonom, nebolo by dôvod podávať žalobu," uviedol neúspešný kandidát na starostu František Mojcher.

Starosta, ktorý nemal byť podľa rozhodnutia jedného súdu starostom, je starostom aj naďalej na základe rozhodnutia iného súdu. Sťažoval sa na tom ústavnom. "Považoval som to za správne, lebo nič zlé som neurobil," uviedol starosta obce Hromoš, Maroš Kočiš. V dedine na povolebný chaos ľudia reagovať veľmi nechceli.

​Podobných prípadov je viac

Na ústavný súd v Košiciach sa s ústavnou sťažnosťou smerovanou proti postupu alebo rozhodnutiu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky obrátilo viacero obcí. K dnešnému dňu boli štyri vybavené odmietnutím, jedna bola prijatá na ďalšie konanie a päť zatiaľ nebolo predbežne prerokovaných. "Keby boli zákony jasnejšie, toto by sa nedialo," dodal starosta Maroš Kočiš. Rozhodnutie ústavného súdu je zatiaľ iba predbežné, starosta ale môže teraz úradovať bez obmedzení.

Súvisiace články