Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zmiznú lesy - zmizne voda. Ako bojovať proti extrémnemu suchu?
Zdielať na

Zmiznú lesy - zmizne voda. Ako bojovať proti extrémnemu suchu?

BRATISLAVA / Inštitút pre environmentálnu politiku pri Ministerstve životného prostredia SR zverejnil štúdiu s nezvyčajným názvom - "Vedúci! Horia obce!" V nej poukazuje na hrozby horúčav, záplav a sucha a navrhuje niekoľko opatrení na ich zmiernenie. Medzi inými aj ozdravenie lesov a vybudovanie remízok a medzí na poliach. Aby lesy dokázali zadržať viac dažďovej vody, je potrebné vysádzať viac stromov s hlbokými koreňmi - napríklad duby, buky alebo borovice. Podľa expertov totiž dokážu v našich zemepisných šírkach čeliť extrémnemu suchu.

Prirodzený les je najväčším expertom na hospodárenie s dažďovou vodou a tieto skúsenosti získal za niekoľko sto miliónov rokov. "Jeho funkciou je vodu zadržiavať, akumulovať a potom ju uvoľňovať, keď sa tá voda nevyskytuje," priblížil Dušan Valachovič, odborník na lesné biotopy. Nejakú desatinu dažďa zachytia koruny stromov, pätinu lesná hrabanka a zvyšok pôda. "Tá povrchovú vodu premieňa na podzemnú," doplnil Valachovič.

V časoch nedostatku vody ju odtiaľ pumpuje naspäť. Stromy dokážu natiahnuť vodu z niekoľkometrovej hĺbky a zásobovať ňou plytko-koreniace rastliny v okolí. "Napríklad taký dub alebo buk prijíma vodu z väčšej hĺbky ako smrek, ktorého korene dosahujú len 30 cm," priblížila Eva Zahradníková, botanička Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.  

Ale rovnako aj borovica korení hlboko a dokáže vodu vytiahnuť tesne pod povrch. A tam už s vlahou pomáhajú huby. "Na koreňoch 90% suchozemských rastlín dochádza k takzvanej mykoríze, čo je spolužitie s hubami," uviedla Zahradníková. "Ich funkciou je rozdistribuovať vodu na veľkej ploche, na slušné vzdialenosti 1 až 1,5 km," doplnil Valachovič.

Stromy fungujú ako veľkú chladničky a na chladenie lesa a podnebia využívajú viac ako 90 percent vody. V prímorských oblastiach podnebie chladí more, vnútrozemie je odkázané iba na lesy. Nie je preto prekvapením, že v týchto dňoch Inštitút pre environmentálnu politiku vydal štúdiu zameranú na obnovu lesov. 

Zdravý les má zdravú pôdu, ktorá zachytí najviac vody. "Na miestach, kde je prirodzená štruktúra lesa s odumretým drevom a s hlbokou vrstvou pôdy," povedala Zahradníková. "To drevo má funkciu špongie, neskôr ju vypúšťa," doplnil Valachovič. V zadržiavaní odtekajúcej vody môžu pomôcť jelše a vŕby pri potokoch, malé hrádze, hate a jazerá, a nápomocný pritom môže byť napríklad aj bobor. V niektorých oblastiach ničí lesy poľovná zver, tu by zas pri regenerácii lesa mohla pomôcť napríklad svorka vlkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy