Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Konečný verdikt pesticídov v ukrajinskej pšenici: Dorazila tretia vzorka
Zdielať na

Konečný verdikt pesticídov v ukrajinskej pšenici: Dorazila tretia vzorka

BRATISLAVA/ KOLÁROVO / Pesticídy v ukrajinskej pšenici najprv boli, potom neboli a teraz je známy konečný verdikt. Rozhodlo laboratórium až v Dánsku a pre majiteľa kolárovského mlyna nemá dobré správy. Pšenicu bude musieť zlikvidovať. Naše ministerstvo pôdohospodárstva okrem toho navrhuje, aby dovoz niektorých plodín z Ukrajiny dočasne zakázala celá Európska únia. Týka sa to nielen pšenice, ale aj kukurice, repky či slnečnice.

Zakázaný pesticíd chlorpyrifos sa v ukrajinskej pšenici predsa len našiel. Preukázali to rozhodcovské testy, ktoré sa robili až v Kodani. Majiteľ Kolárovského mlyna tak túto pšenicu bude musieť spáliť alebo využiť na technické účely.

"Podľa nášho názoru nepostupovalo súkromné laboratórium v súlade s platnými predpismi," uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Stále ale platí, že múka z nej je v úplnom poriadku a bezpečná. To ale nezabránilo tomu, aby sa z ukrajinskej pšenice stala veľká politická kauza, na konci ktorej ostal čierny Peter v rukách majiteľa kolárovského mlyna. Ten ukrajinskú pšenicu nakúpil u slovenského distribútora. "My sme kontrolovali prepravcov, miesto určenia - sklady, mlyny alebo pekári," poznamenal Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Výsledky rozhodcovských vzoriek inkriminovaného obilia do popoludnia do kolárovského mlyna nedorazili. Navyše, vedenie firmy o nich nikto neinformoval. "Nemáme žiadne rozhodnutie, takže sa vyjadrovať k tomu neviem. Vždy sa dozvieme informácie z médií a nepovažujeme to za najlepší postup," reagoval Levente Varga, spolumajiteľ Mlyn Kolárovo.

​Rozhodnutie vydá príslušná regionálna správa. Na špekulácie ohľadom správnosti výsledkov laboratória, v ktorom si dal mlyn vykonať druhú skúšku, majiteľ reagoval tým, že skúšky robilo nadnárodné laboratórium. Išlo o kontravzorku, ktoré prítomnosť pesticíd v zdraviu ohrozujúcom množstve nepotvrdila. Chlorpyrifos pritom ešte donedávna používali aj slovenskí poľnohospodári. Podľa profesora Hudeca zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity bol veľmi obľúbený. "Paradoxne, životné prostredie tým utrpelo, pretože sa musia niekoľko násobne používať iné pesticídy," vysvetlil.

Súvisiace články