Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mesto nemá peniaze na opravu bytoviek: Predá ich spolu s nájomníkmi
Zdielať na

Mesto nemá peniaze na opravu bytoviek: Predá ich spolu s nájomníkmi

MICHALOVCE / V rómskej osade v Michalovciach žije približne 2 000 obyvateľov. V auguste minulého roka sa tam zrútila časť bytovky a museli ju zbúrať. Mesto na opravy ďalších bytoviek v tejto lokalite nemá peniaze, preto sa ich rozhodlo predať spolu s nájomníkmi.

Mesto predáva 7 bytoviek. Všetky sú po technickej stránke v havarijnom stave. Do súťaže o bytovky sa prihlásili traja záujemcovia. Vyhrala najvyššia ponuka. Všetky povinnosti súvisiace so starostlivosťou o budovy sa z mesta presunú na nového majiteľa za 70 000 eur. "Mesto momentálne veľmi ťažko hľadá svoje vlastné financie, aby bolo schopné istým spôsobom technický stav týchto budov zlepšiť," uviedol Miroslav Dufinec, primátor mesta Michalovce.

​​Predáva sa 88 bytov. Absolútna väčšina obyvateľov ich obýva bez platných nájomných zmlúv. Samospráva nedokázala nájsť spôsob, ako od nich získať peniaze. "Mesto nedokázalo s tou komunitou narábať tak, aby v mnohých prípadoch od nich vymohlo čo i len jeden cent," priblížil Dufinec.

Nový vlastník, nové podmienky. V bytovkách budú môcť bývať iba tí, čo budú mať zmluvy a zároveň si za strechu nad hlavou zaplatia. "Nezaplatia, pôjdu preč. Musíme tu držať takých ľudí, ktorí platia a chcú žiť tak, ako sa patrí," uviedol Roman Miker, víťaz verejnej obchodnej súťaže. Všetky budovy nový majiteľ zrekonštruuje. Presunú sa do nich aj ľudia, ktorí bývali v zbúranej bytovke, a už osem mesiacov prespávajú v jedálni základnej školy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy