Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vodič, ktorý v Košiciach zabil troch ľudí, chce ísť na slobodu
Zdielať na

Vodič, ktorý v Košiciach zabil troch ľudí, chce ísť na slobodu

KOŠICE / Prešli viac ako dva mesiace od hrozivej tragickej nehody v Košiciach. Rútiace sa BMW v protismere najprv vrazilo do Škodovky a o pár metrov na priechode pre chodcov vrazilo do žien. Sudca rozhodol o tom, či aj naďalej ostane vo väzbe.

Gorkého ulicou v Košiciach sa 10. februára ozýval krik, plač a volanie o pomoc. Vodič BMW najskôr vrazil do Škody, ktorej vodič bol na mieste mŕtvy. Záchranári nedokázali pomôcť už ani jednej z chodkýň, ktorú auto zachytilo zadnou časťou na priechode pre chodcov a odhodilo na ostrovček v križovatke. Tretia žena bojovala v nemocnici o svoj život, no po pár hodinách ho prehrala aj ona.

​ Vypočutých bolo aj množstvo svedkov, najdôležitejšia je však vodička, ktorú rútiace sa BMW minulo len o jeden meter. "Popisovala dokonca aj jeho výraz tváre, čo nepopisoval žiaden z doterajších svedkov a celkom jednoznačne skonštatovala, že ten výraz bol strnulý, nepríčetný, povedané jej slovami. Vôbec nereagoval na bezprostredne hroziace sa nebezpečenstvo," uviedol Sergej Romža, advokát obžalovaného. Podľa vodiča a jeho obhajcu mal dostať počas jazdy za volantom epileptický záchvat. Na sociálnych sieťach však ľudia poukazovali na video, kde stál na vlastných nohách. 

​Záchvat mal dostať vraj aj počas výsluchu pár hodín po nehode. Jeho diagnózu prešetrovali aj súdny znalci. "Pripustil obe možnosti a argumentačne podoprel aj verziu, že záchvat mal, aj verziu o tom, že nemal. Pre objektívnosť treba povedať, že znalec sa skôr prikláňa k eventualite, že v čase dopravnej nehody nemal ten záchvat," priblížil Romža.

Obžalovaný sa pozostalým rodinám osobne neospravedlnil, no asi pred mesiacom im zaslal ospravedlňujúce dvojstranové listy. "Ja som im aj písal osobne, takže sa veľmi ospravedlňujem za to všetko, čo sa stalo, je mi to veľmi ľúto," povedal obžalovaný Ivan M. "Vina a trest je len jedna súčasť prejavy pokory človeka k tomu, čo sa stalo. Je to akési preukázanie toho, že áno, prímam zodpovednosť za to, čo sa stalo, aj keď som to nechcel," uviedla psychologička Danica Caisová.

​Keďže ubehlo viac ako 30 dní od predošlého rozhodnutia súdu o väzbe, obhajca so svojim klientom mohli znova požiadať o prepustenie z väzby a aj tak urobili. Prokurátor ale navrhol žiadosť zamietnuť. "Konajúci súd rozhodol tak, že nevyhovel našej žiadosti. Dovolím si sumarizačne skonštatovať, že vieme, ako súd rozhodol, ale nevieme prečo, pretože konajúci súd nedal ani stručné odôvodnenie svojho rozhodnutia," uviedol Romža.

Vodič BMW dokonca ponúkol aj peňažnú kauciu 10 tisíc eur, no ani tú súd neprijal. Keďže sa obžalovaný aj so svojim obhajcom odvolali, o ich žiadosti o prepustenie z väzby rozhodne krajský súd už čoskoro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy