Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rómovia odsúdili kampaň SNS
Zdielať na

Rómovia odsúdili kampaň SNS

Bilbordy už prelepili, SNS to považuje za zásah do práv

Únii vyjadrili podporu organizácie z Česka, Maďarska i Poľska ako aj veľvyslanectvá iných štátov na Slovensku. "Sme všetci občania Slovenskej republiky a máme rovnaké občianske preukazy," povedal dnes na tlačovej besede štatutár únie František Tanko.

Kampaň SNS považuje za nechutnú a protirómsku. Slotovcov sa únia pýta, čo za štyri roky vo vláde urobili pre Rómov. "Nič. Len počujeme z úst pána Slotu, že Cigáni kradnú a sú špinaví. Všetkých Rómov hádže do jedného vreca," konštatoval.

Patkoló podal trestné oznámenie

Trestné oznámenie na Slovenskú národnú stranu (SNS) podal dnes na okresnej prokuratúre Bratislava V. aj predseda Rómskej iniciatívy Slovenska Alexander Patkoló. "Ide o bezbrehé šírenie rasizmu a intolerancie do spoločnosti voči Rómom," uviedol v stredu Patkoló. Iniciatíva má pri predvolebnej kampani SNS podozrenie na porušenie zákona vo viacerých paragrafoch.

Nazdáva sa, že slotovci porušili trestný poriadok tým, že podnecovali verejnosť, schvaľovali trestný čin, krivo obvinili skupinu obyvateľov a občanov Slovenska, tiež šírili poplašnú správu, ohovárali a poškodzovali cudzie práva. Podozrieva ich aj z porušenia paragrafov v súvislosti s neznášanlivosťou a následnými prejavmi až po extrémizmus.

Podpredsedníčku SNS Annu Belousovovú únia žiada, aby zverejnila štatistiky, podľa ktorých vraj Rómovia odčerpávajú najviac peňazí zo sociálneho systému a že nechcú pracovať. Tanko zdôraznil, že v marci robili prieskum, oslovili 570 Rómov na Slovensku a každý z nich prejavil záujem pracovať.

"Akurát nie je kde," poznamenal. Únia sa poďakovala všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí odsúdili kampaň SNS a aj firme, ktorá plagáty prelepila. "Máme záujem, aby budúca vláda začala riešiť rómsky problém raz a navždy," uviedol Tanko s tým, že za dvadsať rokov nikto nezačal riešiť komplexne otázku zlepšenia postavenia Rómov a ich integrácie do spoločnosti.

Slotovci si v rámci volebnej kampane nechali vylepiť bilbordy, na ktorých je fotografia potetovaného Róma s odhalenou hruďou, zlatou reťazou a text "Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať".

Bilbordy odsúdili mimovládky i politici

Proti spôsobu kampane SNS protestovali mimovládne organizácie, ktoré pripravujú žalobu. Predseda parlamentného výboru pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien József Berényi (SMK) zdôraznil, že bilbordy "šíria rasovú nenávisť, urážajú celú rómsku komunitu a namiesto integrácie posilňujú vylúčenie Rómov zo spoločnosti".

Okrem SMK protestovala i strana Most-Híd. Bilbordovú kampaň SNS napadol na generálnej prokuratúre podpredseda OKS Ondrej Dostál. Požiadal ju o prešetrenie podozrenia, že bol spáchaný trestný čin podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti alebo pôvod rodu. Podľa Trestného zákona za to hrozí trest odňatia slobody na jeden až tri roky.

Podľa Ondreja Dostála z Občianskej konzervatívnej strany (OKS) SNS touto kampaňou potvrdila, že jej snahou je súťažiť v protirómskej agende a primitívnom rasizme s extrémistami zo Slovenskej pospolitosti. V stredu Dostál podal vo veci bilbordovej kampane SNS trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR, podnet na vykonanie dozoru nad dodržiavaním zákona o reklame na Slovenskú obchodnú inšpekciu a sťažnosť pre porušenie etických princípov reklamy na Radu pre reklamu.

Bilbordy už prelepili, SNS to považuje za zásah do práv

Bilbordová spoločnosť euroAWK k dnešnému dňu prelepila všetkých 29 bilbordov Slovenskej národnej strany (SNS) s motívom evokujúcim rasovú neznášanlivosť.

"Neznamená to však, že verejnosť sa už nemôže s týmito bilbordmi stretnúť, pretože sa môžu nachádzať aj na reklamných plochách iných bilbordových spoločností, t.j. na plochách, ktoré nepatria spoločnosti euroAWK," informoval z poverenia spoločnosti Peter Jančárik zo Seesame, s.r.o.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj v reakcii na konanie spoločnosti euroAWK pripustil, že sa ňou bude zaoberať volebný štáb strany. "Môžem to hodnotiť ako neprimeraný a neodôvodnený zásah do našich práv a išlo pravdepodobne o subjektívne vyhodnotenie situácie, čo určite budú riešiť aj právnici," zdôraznil Rafaj. Iniciatíva Ondreja Dostála ho podľa jeho slov neprekvapila, pričom ho označil za "profesionálneho podávača" podnetov na SNS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy