Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rasistické plagáty SNS prelepí reklamná spoločnosť
Zdielať na

Rasistické plagáty SNS prelepí reklamná spoločnosť

Zdroj: TV JOJ

Dostál SNS žaluje

Ako ďalej uviedla, euroAWK okamžite pristúpila k prelepeniu všetkých 29 billboardov s týmto motívom na území celého Slovenska na vlastné náklady a od takéhoto spôsobu vedenia kampane sa zásadne dištancuje.

Podľa Ondreja Dostála z Občianskej konzervatívnej strany (OKS) SNS touto kampaňou potvrdila, že jej snahou je súťažiť v protirómskej agende a primitívnom rasizme s extrémistami zo Slovenskej pospolitosti.

"Dnes som podal vo veci billboardovej kampane SNS trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR, podnet na vykonanie dozoru nad dodržiavaním zákona o reklame na Slovenskú obchodnú inšpekciu a sťažnosť pre porušenie etických princípov reklamy na Radu pre reklamu," informoval Dostál.

Strana Most-Híd je podľa slov svojej hovorkyne Nory Czuczorovej rozhorčená z billboardov SNS, ktorými strana uráža príslušníkov rómskej menšiny žijúcej na Slovensku a podnecuje tak k rasovej neznášanlivosti. Ako dodala, strana očakáva jednoznačné odsudzujúce stanovisko všetkých politických subjektov.

Billboardy SNS rezolútne odsúdil aj predseda Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien József Berényi. "Skúsenosti aj z iných európskych krajín ukazujú, že takéto cielené útoky zvlášť v časoch hospodárskej krízy môžu viesť k nárastu rasovo motivovaného násilia namiereného voči menšinám," zdôraznil predseda. Počínanie SNS podľa neho nemožno prejsť mlčaním a tento nebezpečný precedens musia odsúdiť všetky demokratické sily na Slovensku.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj v reakcii na konanie spoločnosti euroAWK pripustil, že sa ňou bude zaoberať volebný štáb strany. "Môžem to hodnotiť ako neprimeraný a neodôvodnený zásah do našich práv a išlo pravdepodobne o subjektívne vyhodnotenie situácie, čo určite budú riešiť aj právnici," zdôraznil Rafaj. Iniciatíva Ondreja Dostála ho podľa jeho slov neprekvapila, pričom ho označil za "profesionálneho podávača" podnetov na SNS.

"SNS si stojí za svojou pravdou. Budeme vždy stáť za ľuďmi, ktorým vadí zneužívanie sociálnych dávok. Pravda sa prelepiť nedá," povedal dnes tlačový tajomník strany Dušan Štrauss.

Podpredsedníčka SNS a Národnej rady SR Anna Belousovová pre denník SME povedala, že výroky nie sú rasistické ani protirómske. Odrážajú podľa nej štatistiky, ktoré ukazujú, že „Cigáni najviac odčerpávajú zo sociálneho systému a nechcú pracovať." V akých štatistikách sa to dočítala, neprezradila.

Na kritizovaných billboardoch, ktoré sú súčasťou kampane SNS, je podľa informácií médií fotografia potetovaného Róma s odhalenou hruďou a text v zmysle: "Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať".

Najčítanejšie správy