Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pripravte sa na zmeny v 2. pilieri: Týkať sa budú hlavne mladých
Zdielať na

Pripravte sa na zmeny v 2. pilieri: Týkať sa budú hlavne mladých

BRATISLAVA / Po takmer dvadsiatich rokoch prejde druhý dôchodkový pilier zásadnou reformou. Hlavné zmeny nastanú už o pár dní – od 1. mája a týkať sa budú hlavne ľudí do 40 rokov a mladých, ktorí v tomto roku končia školu a chystajú sa zamestnať.

​Automatický vstup do 2. piliera sa bude týkať všetkých, ktorí po 1. máji budú po prvý raz platiť odvody na dôchodkové poistenie. "Môžeme si pod tým predstaviť najmä mladých ľudí, ktorí v tomto roku končia školu a v máji sa po prvý raz zamestnajú," priblížil Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne. Len za minulý rok pribudlo takýchto prvopoistencov na pracovnom trhu približne 45-tisíc. "Taktiež sa to môže týkať napríklad aj samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré v minulosti nedosahovali dostatočný príjem na to, aby im vznikla povinnosť platiť si povinné odvody do sociálnej poisťovne," doplnil Kontúr. 

"Človek bude mať výrazne vyšší dôchodok z 2. piliera oproti tomu, ako to bolo doteraz v priemere. Je založená na tom, že ten človek by si mal sporiť čo najdlhšiu dobu," uviedol Milan Krajniak, poverený riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Treba povedať aj to, že každý, kto automaticky vstúpi do 2. piliera, bude mať možnosť z neho do 2 rokov aj vystúpiť. Rozhodnutie je len na vás. "A potom ešte raz, ak sa predsa len rozhodne, že je to výhodné, môže sa tam vrátiť," doplnil Krajniak.

Ak sa vás táto zmena týka, v prvej fáze nemusíte robiť nič. Sociálna poisťovňa vás o tom bude písomne informovať. "Ak sa po prvýkrát zamestnám, dostanem prvú výplatu, sociálna poisťovňa mi následne pošle informačný list, kde mám uvedené to, že automaticky vstupujem do 2. piliera a taktiež aj výber z dôchodkových správcovských spoločností (DSS), kde si môžem vybrať a začať si v nej sporiť," vysvetlil Kontúr.

Celý zoznam dôchodkových správcovských spoločností nájdete aj na webovej stránke sociálne poisťovne. Ak si DSS nevyberiete do 180 dní, sociálna poisťovňa vám jednu vyberie a pridelí automaticky. Veľkou zmenou pre všetkých, ktorí chcú dobrovoľne vstúpiť do 2. piliera, je zmena vekovej hranice, dokedy tak môžete urobiť. Doteraz to bolo do 35 rokov. "Odteraz bude možné vstúpiť do 2. piliera dobrovoľne až do veku 40 rokov," doplnil Kontúr. "Súčasne zavádzame takzvané individuálne garancie, aby ten, kto sporí v tých konzervatívnejších fondoch, mal istotu aspoň toho, že dostane istinu, ktorú tam vložil. Takáto garancia sa nanovo zavádza, preto ja som s tými zmenami spokojný," uzavrel Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy