Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Projekt za milióny eur je ohrozený: Dočká sa Domaša cyklochodníka?
Zdielať na

Projekt za milióny eur je ohrozený: Dočká sa Domaša cyklochodníka?

KVAKOVCE / Projekt cyklochodníka za milióny eur je ohrozený. Dve strediská v okolí vodnej nádrže Domaša mal spojiť unikátny projekt. Išlo o výzvu, ktorú vyhlásilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI).

Po dobrých správach o miliónoch eur vo forme nenávratného finančného príspevku ich obec vracia skôr ako ich dostala. Stavať sa malo v ťažko prístupnom teréne, kde podľa starostu hrozia nepredvídateľné komplikácie. Ak by cyklochodník nestihli postaviť do konca roka, ostal by na pleciach obecnej kasy.

Projekt schválili, no zdá sa, že z neho nič nebude

Vodná nádrž Domaša mohla mať po výletnej lodi už tento rok o jednu atrakciu viac. Cyklochodník v celkovej dĺžke 13 kilometrov mal spájať rekreačné oblasti Dobrá a Tišava s obcou Kvakovce. Štyri roky trvali len prípravy. Začiatkom roka prišla veľká radosť, no zdá sa, že z projektu za milióny eur nateraz nebude nič. "Vystavili by sme sa veľkému riziku, že ak by sa projekt nestihol, museli by sme vrátiť peniaze. My sme malá obec," uviedol Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce.

Od verejného obstarávania uplynulo približne poldruha roka. Aj pri náraste cien stavebných materiálov by sa do objemu príspevku zmestili, no len eurami. V hre o čas to starosta vidí ako slučku na krku. Kým firma žiadala aspoň 365 dní, ministerstvo v pravidlách poskytnutia trvá na tom, že všetko musí byť ukončené do konca roka.

Ak by im to schválili vlani, mohli to stihnúť

Starosta vraví, že ak by im to schválili vlani, mohli to stihnúť. "Jeden bod nám strhli za to, že sme nemali meno a priezvisko manažéra projektu. Druhý bod strhli za to, že sme nedostatočne opísali udržateľnosť projektu. Po našom odvolaní nám jeden bod vrátili, ale s tým, že už nie sú peniaze," vysvetlil Kapraľ.

Zmena nastala začiatkom roka, keď sa podľa starostu od ministerských úradníkov dozvedeli, že ich projekt podporia, lebo iní od projektov odstúpili, a tak sa zvýšili peniaze. Prvotnú radosť ale nahradili obavy, že ak to nestihnú, budú to musieť zaplatiť. "Od začiatku januára evidujeme 41 odstúpení od zmluvy o nenávratný finančný príspevok. Obec Kvakovce, tak ako každý prijímateľ podpory z eurofondov, pri podpise zmluvy vedela o všetkých zákonných podmienkach, a to vrátane podmienky dokončenia projektu do 31. decembra 2023. Vtedy sa totiž končí dobiehajúce programové obdobie," informoval Andrej Ďuríčk, vedúci tlačového oddelenia MIRRI.

Obec sa plánov na cyklochodník nechce vzdať

Ministerstvo tvrdí, že projekty v programe IROP majú zazmluvnené na 120 percent, aby sa vyhli prepadnutým peniazom. Obec sa plánov na cyklochodník nechce vzdať. "My sme odstúpili od zmluvy o nenávratný finančný príspevok. To ale neznamená, že sa vzdávame tejto myšlienky," uviedol Kapraľ. Pomocnú ruku ponúkol Prešovský samosprávny kraj. "Prešovský samosprávny kraj je pripravený tento proces prevziať do vlastných rúk," uviedol Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy