Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZOZNAM: Milosti udelené prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou
Zdielať na

ZOZNAM: Milosti udelené prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová v rámci svojej funkcie môže udeliť milosť. Od nástupu do funkcie udelila celkom 22 milostí - rekordérom ale zatiaľ nie je. Najviac milostí - 85, udelil Michal Kováč, o desať menej Rudolf Schuster, v prípade Andreja Kisku ich bolo naopak iba 6. Žiadostí je ale tak veľa, že má kancelária prezidenta dokonca špeciálny odbor, odbor milostí. Rukami jej zamestnankýň prejde každá jedna žiadosť s konkrétnym osudom.

Prezidentka udelila milosť matke samoživiteľke s tažko chorým synom

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 21. apríla 2023 individuálnu milosť 36-ročnej žene, ktorá je matkou 7-ročného syna s ťažkým zdravotným postihnutím a ktorá v minulosti spôsobila škodu 29 eur krádežou potravín.

"Odsúdená bola za prečin krádeže na trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov s podmienečným odkladom jeho výkonu a skúšobnou dobou 12 mesiacov. Keďže počas plynutia skúšobnej doby podmienečného odsúdenia spáchala viacero menej závažných, najmä dopravných priestupkov, súd jej nariadil výkon trojmesačného trestu," uvádza sa v správe. Okrem uvedeného odsúdenia nebola v minulosti súdne trestaná, viedla bezúhonný život a pred narodením syna riadne pracovala, neskôr už len formou brigád.

V súčasnosti nie je trestne stíhaná a podľa prezidentskej kancelárie by mal jej prípadný nástup na výkon trestu nepriaznivý dopad na jej syna. "Je na ňu výrazne citovo naviazaný, navštevuje špeciálne školské zariadenie a jeho stav si vyžaduje aj občasné hospitalizácie a zvýšenú starostlivosť matky, ktorá je samoživiteľkou v zložitej finančnej a bytovej situácii," dopĺňa správa.

"Prezidentka sa preto v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté dieťa po preskúmaní žiadosti o milosť, ako aj všetkých materiálov k nej doručeným, rozhodla odpustiť odsúdenej trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov s účinkom zahladenia odsúdenia. Dňom udelenia milosti sa teda na ňu hľadí, ako keby nebola odsúdená," uvádza sa v správe. Prezidentka pri udeľovaní milosti postupovala podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 Trestného poriadku.

53-ročný muž

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 3. marca 2023 podmienečnú milosť 53-ročnému mužovi, ktorý bol súdom právoplatne odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní 3 roky a 6 mesiacov za spáchanie majetkovej trestnej činnosti, ktorej sa dopustil pred 30-timi rokmi.

Viac sa dozviete TU.

31-ročný muž

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 3. marca 2023 podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi, ktorý bol právoplatne odsúdený za zadováženie si a prechovávanie marihuany. Odsúdený zasadil tri rastliny marihuany, pričom návykovú látku ďalej nepredával, za čo mu bol udelený trest odňatia slobody vo výmere 7 rokov, pričom pôvodne mu prvostupňový súd uložil trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov a 8 mesiacov. 

Viac sa dozviete TU.

54-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová 23. decembra 2022 podmienečne odpustila zvyšok trestu odňatia slobody v trvaní 11 mesiacov a 11 dní 54-ročnému mužovi, ktorý trpí ťažkými nevyliečiteľnými psychiatrickými ochoreniami.

Viac sa dozviete TU.

35-ročná žena

Prezidentka Slovenskej republiky udelila milosť 35-ročnej žene, ktorá bola podmienečne odsúdená na trest odňatia slobody v trvaní jeden rok so skúšobnou dobou dva roky pre spáchanie drobnej krádeže v hodnote 28 Eur. V skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia sa neosvedčila, pretože tri jej deti, v tom čase v tínedžerskom veku, nenavštevovali riadne školu a mali vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny.

Viac sa dozviete TU.

28-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky udelila milosť 28-ročnému mužovi, ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za kúpu a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov.

Viac sa dozviete TU.

29-ročný muž 

29- ročného muža právoplatne odsúdili za drogovú trestnú činnosť na trest odňatia slobody na 10 rokov. V minulosti u neho pri domovej prehliadke zaistili drogu v hodnote 52,73 eur. Z uloženého trestu odňatia slobody si vykonal doposiaľ 1,5 roka. Vo výkone trestu je prvýkrát, v minulosti viedol bezúhonný život a nebol súdne trestaný. V súčasnosti má súdom prerušený výkon trestu odňatia slobody na dobu 12 mesiacov, vzhľadom na obzvlášť závažné ochorenie, ktoré nie je liečiteľné v podmienkach výkonu trestu.

Viac sa dozviete TU.

48-ročná žena

48-ročná žena z nedbanlivosti zavinila dopravnú nehodu, pri ktorej spôsobila zranenia trom ľuďom. Išlo o ľahké zranenia, ktoré neviedli k trvalým následkom. Výsledok dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu bol v jej prípade negatívny. Za prečin ublíženia na zdraví bola právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody na 2 mesiace s podmienečným odkladom. Zároveň jej bol uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá vo výmere 12 mesiacov.

Viac sa dozviete TU.

31-ročná žena

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 10. septembra 2021 milosť 31-ročnej žene Ž. B., ktorá bola súdom odsúdená na trest odňatia slobody v trvaní 1 rok, pre spáchanie prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže, pretože jej deti mali v škole vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny.

Viac sa dozviete TU.

56-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2021 podmienečnú milosť 56-ročnému mužovi J. Š., ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov.

Viac sa dozviete TU.

24-ročná žena

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2021 podmienečnú milosť 24-ročnej žene M. N., ktorá bola v roku 2017 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu krádeže na trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace.  

Viac sa dozviete TU.

29-ročná žena

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2021 podmienečnú milosť 29-ročnej žene G. C., ktorá bola v roku 2015 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní 1 rok.  

Viac sa dozviete TU.

47-ročná žena

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 22. januára 2021 individuálnu milosť 47-ročnej žene M. G, ktorá bola súdom právoplatne odsúdená pre spáchanie trestného činu sprenevery, a bol jej uložený trest odňatia slobody vo výmere 5 rokov a zároveň uložený trest zákazu činnosti vykonávať funkciu člena štatutárneho alebo dozorného orgánu, respektíve vedúceho organizačnej zložky podniku na dobu 5 rokov.

Viac sa dozviete TU.

41-ročná žena

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 21. decembra 2020 milosť 41-ročnej žene J. G., ktorá bola súdom právoplatne odsúdená v roku 2018 na trest odňatia slobody v trvaní 8 mesiacov, pre spáchanie trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže, pretože jej dve deti mali v škole vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny.

Viac sa dozviete TU.

28-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 18. septembra 2020 milosť 28-ročnému mužovi A. Z., ktorý bol súdom dvakrát odsúdený za držanie a konzumáciu marihuany spolu na 10,5 roka odňatia slobody.

Viac sa dozviete TU.

48-ročná žena

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2020 podmienečnú milosť 48-ročnej žene S. Ž., ktorá bola právoplatne odsúdená za spáchanie trestného činu vraždy na trest odňatia slobody vo výmere 9 rokov.

Viac sa dozviete TU.

41-ročná žena

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 12. mája 2020 milosť 41-ročnej žene A. B., ktorá bola opakovane súdom odsúdená za spáchanie trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže, pretože jej deti mali v škole, ktorú navštevujú, vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny.

Viac sa dozviete TU.

41-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová zmiernila 11. júna 2020 trest odňatia slobody 41-ročnému mužovi M. D., ktorý bol odsúdený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu krádeže na trest odňatia slobody vo výmere 8 rokov.

Viac sa dozviete TU.

20-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 9. apríla 2020 podmienečnú milosť 20-ročnému mužovi D. B., ktorý bol právoplatne odsúdený za spáchanie trestného činu vraždy na trest odňatia slobody vo výmere 2 roky.

Viac sa dozviete TU.

41-ročný muž

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 5. decembra 2019 podmienečnú milosť 41-ročnému mužovi Ľ. H., ktorý bol v roku 2016 právoplatne odsúdený za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov.

Viac sa dozviete TU.

44-ročný muž

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 18. novembra 2019 individuálnu milosť 44-ročnému mužovi J. H., ktorý bol v roku 2019 právoplatne odsúdený za spáchanie prečinu ublíženia na zdraví na trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace, výkon ktorého bol podmienečne odložený so skúšobnou dobou v trvaní 1 rok. Súd odsúdenému zároveň uložil aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu vo výmere 2 roky.

Viac sa dozviete TU.

48-ročný muž

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová 4. septembra 2019 podmienečne udelila milosť 48-ročnému mužovi J. P., ktorého dvaja synovia sú vážne chorí. J. P. bol právoplatne odsúdený súdom za spáchanie trestného činu úverového podvodu na trest odňatia slobody vo výmere 2 roky, ktorého výkon bol podmienečne odložený so skúšobnou dobou v trvaní 4 roky.

Viac sa dozviete TU.

Kompletný zoznam milostí a amnestií udelených prezidentmi SR nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy