Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred Vianocami udelila prezidentka milosť matke troch detí
Zdielať na

Pred Vianocami udelila prezidentka milosť matke troch detí

Zdroj: sita -

BRATISLAVA / Prezidentka Slovenskej republiky využila jednu zo svojich právomocí a matke v zložitej životnej situácii udelila milosť. Odsúdený za rovnaký čin bol aj otec.

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok, 21. decembra, udelila milosť 41-ročnej žene J. G., ktorá bola súdom právoplatne odsúdená v roku 2018 na trest odňatia slobody v trvaní 8 mesiacov pre spáchanie trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Dôvodom bolo, že jej dve deti mali v škole vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny. Odsúdená J. G. je matkou viacerých detí, najmladšie má 2 roky. Otec detí bol za rovnaký čin odsúdený na rovnaký trest odňatia slobody, pričom trest už vykonal. V prípade, ak by odsúdená nastúpila na výkon trestu odňatia slobody, otec, ktorý rodinu zabezpečuje finančne, by sa nevedel postarať o tri najmenšie deti, ktoré sú v útlom veku, nenavštevujú školské zariadenia a matka sa o ne celodenne riadne stará. Na rodinu nie sú v obci evidované žiadne sťažnosti. 
 
Okrem trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže nebola J. G. v minulosti odsúdená pre spáchanie iného trestného činu. Školská dochádzka jej školopovinných detí sa zlepšila a nemajú vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny.

Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä zložitú sociálnu situáciu rodiny odsúdenej ako aj skutočnosť, že matka preukázala, že sa o deti vie a chce postarať, pričom došlo k výraznému zlepšeniu školskej dochádzky detí. V záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté deti prezidentka odsúdenej odpustila trest odňatia slobody vo výmere 8 mesiacov. 

Prezidentka pri udeľovaní milosti postupovala podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 Trestného poriadku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy