Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Invalid vzal invalida na Invalida. Martin pomáha znevýhodneným
Zdielať na

Invalid vzal invalida na Invalida. Martin pomáha znevýhodneným

BRATISLAVA / Martin Dait je odkázaný na invalidný vozík a zaujali ho ukážky z filmu Invalid. Rozhodol sa preto zorganizovať akciu s názvom "Zober svojho invalida na Invalida" a pozvať aj ďalších známych s podobným hendikepom. Chce tak motivovať zdravotne znevýhodnených ľudí, ako sa začleniť do bežného života.

​Martin Dait je na vozíčku 27 rokov. Po skoku do vody si zlomil krčnú chrbticu a ochrnuli mu všetky štyri končatiny. Postupnými rehabilitáciami sa začal pohybovať na mechanickom vozíku a zaraďovať sa do bežného života. "Ja nie som štandardná vzorka vozičkára. Mám rád adrenalínové športy, potápam sa, jazdím na bugine, paraglajding robím a podobné veci," vysvetlil motivátor ​Martin Dait. Martin Dait sa snaží zosieťovať ľudí s podobným hendikepom. Ukázať im, že všetko sa dá, ak chcú aj so zdravotným znevýhodnením. Pomáha im s vyrovnávaním sa s náhlou zmenou zdravotného stavu po úrazoch, autonehodách a bolesťou, tiež s pocitom, že zrazu sú posudzovaní ako iní.

"Ja som zdravotne znevýhodnená od roku 2012. Mala som vážnu mozgovú cievnu príhodu. Ja som sa vôbec nehýbala, bola som úplne nemá. Keby som len sedela a premýšľala nad tým, čo by bolo, keby bolo... Treba sa s tým vysporiadať. Život ide ďalej a treba si ho užívať taký, aký je," uviedla klientka Martina Daita Dagmar Sváteková. Zdravotne znevýhodnení ľudia sa snažia zapájať do verejného života napríklad aj návštevou kina. "My sme sa rozhodli spraviť akciu "Zober svojho invalida na Invalida", pretože veľa našich klientov je čerstvo po úraze a len sa začleňujú do toho bežného života," pokračoval Dait.

Film Invalid sa odohráva v 90. rokoch, v dobe šuštiakových súprav, pestrého oblečenia, magnetofónov či korupcie. Príbeh vozičkára je nakrútený s obrovským nadhľadom a humorom. "Tá komunita, ktorú sa snažím budovať, má veľmi rada čierny humor. Takže sa na to tešíme, že je to čierna komédia a uvidíme, či sa pobavíme na tých čiernych vtipoch," doplnil Dait. "Očakávam v prvom rade nejakú zábavu," povedala Sváteková. Na otázku, či to má celkovo v živote ťažké, odpovedala takto: "Ja si myslím, že každý človek v živote má aj ťažšie, aj príjemnejšie obdobia."

Martin a Dagmar poznajú pocity ľudí, ktorí si prechádzajú zložitým obdobím, napríklad strachom zo straty zamestnania. Snažia sa im pomôcť v každom smere s rôznymi prekážkami. "Čo sa týka veľkých multiplexov, tam nie je problém, občas sa stretávam s takými komplikáciami, že je napríklad zamknutý výťah alebo schodisková plošina. Horšie je to s menšími kinovými sálami, ktoré sú v menších okresných mestách. Tam je to veľmi zložité," uzavrel Dait.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy