Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otvorili pavilón pre primáty!
Zdielať na

Otvorili pavilón pre primáty!

Unikátne dielo chcú prihlásiť do súťaže o stavbu roka

"V pavilóne nájdu domov zatiaľ šimpanzy učenlivé a orangutany sumatranské. Do vstupnej časti doplníme komby Garnettove. Keď si orangutany úplne zvyknú, tak k nim príde skupina našich gibonov zlatolícich," uviedla počas otvorenia pavilónu riaditeľka zoo Miloslava Šavelová.

Všetky tieto primáty patria medzi ohrozené druhy a bratislavská zoo je zapojená do projektov záchrany. "Bez tejto stavby by naša zoologická záhrada nemohla fungovať plnohodnotne," uviedol primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.     

Chovateľka zvierat Mária Bederková dodala, že chovajú päť šimpanzov, z toho dvoch samcov a tri samice. "Orangutany sú z pražskej zoo, sú to bratia Filip a Pagi," vysvetlila s tým, že zvieratá sú vo výbornej kondícii.      

Dominantou pavilónu je štyri metre vysoký vodopád z umelých skál. Zvieratá majú vo vnútri veľký umelý strom, laná, posedy, rebríky. Plocha kupoly nad hlavným pavilónom je 212 m2. Kľúčovú úlohu pri vytvorení podmienok pre primáty má vzduchotechnika, stabilná teplota v pavilóne je asi 28 stupňov, pomáha tomu podlahové vykurovanie pri ležoviskách pri vlhkosti vzduchu 70 a 80 percent. Vyhrievané sú aj vonkajšie výbehy.     

Pavilón postavila spoločnosť Inžinierske stavby z Košíc. "Sme na túto stavbu takí pyšní, že ju chceme prihlásiť do súťaže stavba roka. Je to unikátne dielo, kde boli použité rôzne technické riešenia," povedal generálny riaditeľ firmy Jaroslav Jarábek.     

Výstavba pavilónu sa začala v septembri 2007 a skončila sa v marci tohto roku. Cena stavby je 3,136 milióna eur. Patrila medzi hlavné investičné projekty hlavného mesta Slovenska - Bratislavy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy