Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľká noc v doprave: Na čo sa majú cestujúci pripraviť?
Zdielať na

Veľká noc v doprave: Na čo sa majú cestujúci pripraviť?

BRATISLAVA / Veľká noc je pravidelne spojená aj s náporom na vlakovú, autobusovú a automobilovú dopravu. Najhustejšie to bude počas Zeleného štvrtka a Veľkého piatku. Ale lístok na vlak či autobus ešte stále zoženiete. Pri cestnej doprave sa kolónam zrejme nevyhnete, ale inak by to malo byť bez obmedzení.

​Okrem toho, že je Veľká noc najväčším kresťanským sviatkom, každoročne je spojená aj s rozsiahlym cestovaním obyvateľov naprieč Slovenskom. Ak sa rozhodnete cestovať na sviatky domov či za rodinou, zohnať lístok by ešte nemal byť problém, hoci aktuálne sú vlaky zaplnené takmer na 80 percent. "Voľné miesta sa míňajú už tradične predovšetkým vo vlakoch Ex 6xx a vlakoch InterCity z Bratislavy do Košíc, ale aj v medzištátnych rýchlikoch z Košíc do Mukačeva," informoval Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

Národný dopravca sa rozhodol posilniť vlakovú dopravu o osemnásť spojov. Na Zelený štvrtok pôjde o štyri vlaky, dva expresy a dva rýchliky viac. Počas Veľkého piatku pribudne až päť rýchlikov najmä na úseku Bratislava – Žilina a opačne. "Na Veľkonočný pondelok to bude sedem vlakov – tri expresy a štyri rýchliky. Už tradične ide o posilnenie spojenia medzi hlavným mestom a východným i stredným Slovenskom," doplnil Kováč.

Pri cestovaní autom alebo autobusom sa ako najproblematickejšie javia úseky pod Strečnom a tiež Donovaly. Doprava tam bude vedená v oboch smeroch, no pre zúženosť vozovky a opravy na cestách počítajte s možnými kolónami. "Doprava na hlavných cestných ťahoch v okolí Strečna a na úseku vedúcom cez Donovaly zostáva nezmenená," uviedol Martin Guzi, z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest.

Na bezpečnosť na cestách už tradične budú dohliadať aj policajti. V rámci akcie Život budú kontrolovať najmä prekračovanie najvyššej dovolenej rýchlosti, spôsob jazdy a požívanie alkoholu za volantom. "Počas minuloročnej Veľkej noci sa na Slovensku stalo 92 dopravných nehôd, pri ktorých zomreli dve osoby, tri sa zranili ťažko a dvadsaťštyri ľahko," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Policajného zboru SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy