Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdražovanie pocítia aj politici: Predvolebný guláš bude drahší
Zdielať na

Zdražovanie pocítia aj politici: Predvolebný guláš bude drahší

BRATISLAVA / Každý deň vidíme na pokladničných bločkoch nárast cien základných potravín. To sa priamo úmerne odzrkadľuje aj na tom, koľko nás stojí to, čo doma varíme. S príchodom jari sa dá očakávať aj zvýšenie ceny takého obľúbeného a častého jedla ako guláš. Reportér televízie JOJ Samuel Migaľ zisťoval, za koľko sa dal navariť guláš pred rokom a na koľko vás vyjde v súčasnosti.

Pôvodom maďarské jedlo aj u nás natoľko zľudovelo, že je dnes neodmysliteľnou súčasťou každej druhej záhradnej párty. Prípravu sme začali nákupom v tradičnom supermarkete. Nakúpili sme si základné ingrediencie - čerstvé paradajky a papriku. Ich cena za rovnaké množstvo je v porovnaní s minulým rokom o takmer euro a štvrť vyššia. "V obchodoch sú najmä dovozové paradajky. Naši pestovatelia, ktorí dokážu pestovať aj celoročne, mali problémy so zvýšenými nákladmi a rozhodli sa, že v zime nebudú výraznejšie produkovať," uviedol Matej Korpáš, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

V guláši nesmú chýbať ani zemiaky a samozrejme mäso - tentoraz hovädzie, ktorého cena bola vyššia o euro za kilogram. Zabudnúť nesmieme ani na cibuľu - tej je u nás aj napriek cibuľovej kríze dostatok. Problém je ale inde. Nejeden guláš majster zaplače nielen pri krájaní cibule, aj pri pohľade na jej cenu. "Sú tu zvýšené náklady čo sa týka energií, čo sa týka obalových materiálov, osivá sú drahšie, hnojíme drahšie. Takže to má vplyv na tú cenu," uviedol Korpáš. Nerátali sme ceny za energie, keďže sme guláš varili tradične - v kotlíku a na dreve. 

Pri príprave gulášu postupoval reportér Samuel Migaľ podľa osvedčenej receptúry. Poctivý cibuľový základ zasypeme gulášovým korením a na ňom zatiahneme mäso. Keď sa mäso podusí, dodáme zeleninu a nakoniec pridáme zemiaky. Po zrátaní všetkých nákladov tak jeden kotlík gulášu vyšiel približne na 40 eur. V porovnaní s nákupom z rovnakého obdobia v minulom roku si tak podľa štatistického úradu priplatíme asi o 10 eur. Zlou správou navyše je, že to nemusí byť úplne konečná cena. Tohtoročný guláš, aj ten predvolebný, tak bude stáť určite viac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy