Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalší útok medveďa. Na miesto činu sa vybral zásahový tím
Zdielať na

Ďalší útok medveďa. Na miesto činu sa vybral zásahový tím

TUŽINA / V Tužine pri Prievidzi pred týždňom zahryzol medveď do nohy turistovi. Vo štvrtok, 30. marca, zasa o desať kilometrov ďalej, nad obcou Nedožery - Brezany napadol lesníka. V piatok sa na inkriminované miesto vybral zásahový tím pre medveďa hnedého.

​Členovia zásahového tímu už presne vedia, prečo medveď na lesníka zaútočil. "Útočila medvedica, ktorá mala asi 50 metrov od útoku brloh. Lesník so skupinou lesných robotníkov schádzali dole svahom, a preto tento brloh za vývratom nevideli," vysvetlil šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan. Vo videu sú zábery priamo z miesta útoku. Je na ňom nich vidieť brloh, v ktorom medvedica prečkala zimu a na svet priviedla dve mláďatá. V čase, keď tu lesníci sadili stromčeky, vybehla von.

"Išli sme zalesňovať plochu a videli sme ako dolinou utekal medveď. Ušiel, tak sme išli sadiť," opísal napadnutý lesník. "Najskôr tá medvedica odbehla a potom sa vrátila a zaútočila," povedal Slašťan. "Išli sme k autám a zrazu na mňa vybehol medveď," dodal napadnutý lesník. "Mala určite mláďatá, pretože ak by ich nemala, neútočila by," uviedol Slašťan. Lesník ratoval nielen seba, ale aj psíka. Medvedica mu zahryzla do boku a pleca. "Medvedica mala 120 kilogramov, sme radi, že to takto dopadlo. Úmyslom medvedice ho bolo vystrašiť, pretože predstavoval nebezpečenstvo pre jej mláďatá. Ak by ho chcela zabiť, tak by ho zabila," pokračoval Slašťan.

Zásahový tím prezrel aj širšie okolie a zistil, že táto medvedica tu nezimovala jediná. "Počet hibernujúcich medveďov je vyšší, my sme našli štyri brlohy na pomerne malom území," povedal Slašťan. V širšom okolí tu svoje útočisko našlo až osem medveďov. Tie sem prilákalo najmä množstvo potravy. "Útok sa udial v 80-ročnej bukovej hore. Bukvice sú vysokokalorickou potravou pre medvede," ozrejmil Slašťan. Podľa odborníkov by mali ľudia návštevu tejto lokality dobre zvážiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy