Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Svedok v kauze nebankoviek povedal, kam smerovali kufríky
Zdielať na

Svedok v kauze nebankoviek povedal, kam smerovali kufríky

Svedok v staršej výpovedi uviedol, že kufríky odovzdal niekomu inému

Päť kufríkov, v ktorých mali byť peniaze, prevážali do Bratislavy tri limuzíny, pričom v každej bol len šofér. Svedok, bývalý osobný šofér Dávida B., riadil jednu z nich.

Svedok ďalej povedal, že mu obsah kufríkov známy nebol. Pred dnešnou výpoveďou ho podľa jeho slov nikto neovplyvňoval. Uviedol, že pravidelne telefonuje s obžalovaným Dávidom B. Telefonovali spolu aj v stredu 14. apríla. Dávid B. sa ho vraj pýtal, či príde na dnešné pojednávanie.     

Svedok v staršej výpovedi uviedol, že kufríky odovzdal niekomu inému. Podľa vlastných slov povedal neskôr z vlastnej iniciatívy pravdu.     

Bývalému šéfovi nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimírovi Frunimu poradil jeho advokát, aby zmluvy o predaji obchodných podielov nepodpisoval. Uviedol to na dnešnom pojednávaní ŠTS Fruniho bývalý advokát Peter Púchovský.    

Chronológia

Púchovský si v roku 2002 naštudoval zmluvy, ktorými sa podľa neho mali previesť pravdepodobne obchodné podiely alebo akcie na americkú spoločnosť. Bližšie podrobnosti si už advokát nepamätal. Kupujúcich podľa neho okrem iných zastupoval obžalovaný Patrik P., ale aj ďalší muž, ktorý sa podobal na obžalovaného Dávida B. Bukovský uviedol, že Frunimu poradil, aby obchodné zmluvy nepodpisoval, pretože pravdepodobne neboli v súlade so slovenským obchodným právom. "Neviem, či to neboli len preklady zahraničných zmlúv," povedal.     

Jozefa M., Patrika P. a Dávida B. prokuratúra viní z trestných činov založenia a zosnovania zločineckej skupiny, podvodu a jedného aj zo sprenevery. Naposledy sa v tomto prípade malo pojednávať 22. marca, pre neprítomnosť viacerých obhajcov sa pojednávanie odročilo nadnes. Predtým sa pojednávalo 17. februára, keď súd vypočul troch svedkov.      

Pôvodne vtedajší Špeciálny súd (ŠS) odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, neskôr Najvyšší súd SR verdikt zrušil. Po tom, čo Jozefa M. prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida B. odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. odsúdeného na desať rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy