Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Deň učiteľov v Humennom: Žiaci si vymenili roly s učiteľmi
Zdielať na

Deň učiteľov v Humennom: Žiaci si vymenili roly s učiteľmi

HUMENNÉ / 28. marca 1592 sa narodil učiteľ národov Ján Ámos Komenský a na jeho počesť bol v roku 1955 vo vtedajšom Československu tento deň stanovený ako Deň učiteľov. Komenský o učiteľovi hovoril, že má byť fakľou, ktorá zapaľuje. A práve nadšenie a zápal učiteľa aj dnes oceňujú najmä deti. V humenskej škole mali žiaci možnosť vyskúšať si rolu učiteľa a každé z nich nadšením sršalo.

Z učiteľov sa stali žiaci a zo žiakov učitelia. Dokonca aj skúšali a známkovali. A nemyslite si, že to bola improvizácia. Žiaci, teda dnes učitelia, sa na svoju rolu svedomito pripravovali. "Čo ma teší, poctivo sa pripravovali a odkonzultovali, čo budeme robiť," uviedla Zdenka Bendová, učiteľka biológie na ZŠ Hrnčiarskej v Humennom. "Už sa nám párkrát stalo, že žiaci pripravili také kvalitné materiály, ktoré sme si potom aj my, učitelia, požičali," uviedla Jitka Fiľová, riaditeľka ZŠ Hrnčiarskej v Humennom.

Vysvetľovali učivo, spolužiakov skúšali, dávali testy a mohli aj známkovať. A učili aj najmenší žiaci. "Mal som trému, ale nakoniec som sa na to tešil," povedal Martin Petruška, žiak 2. A. "Ja učím jednu hodinu, veľmi sa na to teším. Páčilo sa mi, čo nám pripravili, ten pracovný list aj praktická časť," opísala Emma Poláková,  žiačka 7. A.

Záujem o pozíciu učiteľa bol taký veľký, že druháci budú vyučovať do konca týždňa. "Jedna ruka pred druhou sa hlási, každý chce učiť. Musíme to natiahnuť na celý týždeň, až do piatku," uviedla Bibiána Bilšáková, triedna učiteľka 2. A. Žiaci ale nezabudli ani na svojich ozajstných učiteľov. Dnes by ste v tejto škole nenašli nikoho, kto by nemal úsmev na perách. 

Kto vie, koľko z týchto nadšených detí sa naozaj stane učiteľmi a či si to nadšenie udržia aj počas celej svojej pedagogickej praxe, tak ako napríklad učiteľka roka 2021 Alexandra Hučeková. "Viem prežívať a odovzdávať to nadšenie, nakaziť pre predmet," opísala Hučeková hlavný dôvod prečo bola podľa nej žiakmi nominovaná a ocenená. Keby dnes žil Ján Ámos Komenský, zrejme by súhlasil.

Na to, aby učitelia nevyhoreli, potrebujú menej štátneho dirigizmu a viac podpory zhora. A v tomto má ministerstvo voči učiteľom veľký dlh, ktorý môže trochu zmierniť chystaná novela. "Pripravujeme koncepčný návrh na vytvorenie stredného mikromanažmentu na školách," informoval Ján Horecký, poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Potrebujú kompletný servis aj na to, aby sa mohli nielen profesionálne, ale aj osobne rozvíjať a rásť. Napríklad koučing, právny servis, psychologickú terapiu, či poradenstvo, ale aj viac dôvery. "Je dôležité, aby sa úcta k profesii učiteľa vrátila," uviedol Eduard Heger, poverený predseda vlády. Zrejme práve toto by mohlo prinavrátiť učiteľskému povolanie úctu a atraktivitu.

Povolanie učiteľa by mohlo byť slobodným povolaním, čo zatiaľ zákony nedovoľujú. Atraktivitu povolania určite zvyšuje aj fyzické prostredie školy. Naň aktuálne bežia výzvy z 1,5 miliardového balíka na vzdelávanie v rámci plánu obnovy. Prvou školou na Slovensku, ktorá už má podpísanú zmluvu je materská škola v Lábe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy