Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza Okoličány: Kľúčového svedka už súdy nechránia
Zdielať na

Kauza Okoličány: Kľúčového svedka už súdy nechránia

Róberta G. v kauze údajnej zločineckej skupiny Róberta O. vylúčili začiatkom februára tohto roku z programu ochrany svedkov. Porušil podmienky ochrany.

Obhajcovia okamžite zareagovali a žiadali, aby kľúčového svedka Róberta G. čo najskôr na hlavnom pojednávaní vypočuli. Obžalovaní by sa s ním podľa obhajcov chceli konfrontovať priamo na súdnom pojednávaní. Výpoveď Róberta G. v tejto kauze usvedčuje viacero páchateľov z najzávažnejších trestných činov. Svedok údajne patril do skupiny Róberta O., neskôr však začal spolupracovať s políciou.

Zo 16 obžalovaných sa dnes na súd dostavili dvaja, z nich jeden je Róbert O., ktorého pred necelým týždňom prepustili z väzby. Údajného šéfa gangu prepustili na slobodu po tom, ako ho 7. apríla Krajský súd v Košiciach definitívne oslobodil spod obžaloby z výtržníctva. Róberta O. už v priebehu jeho trestného stíhania raz z väzby prepustili. V roku 2008 uspel na Ústavnom súde SR so sťažnosťou, pretože bol niekoľko týždňov vo väzbe bez rozhodnutia súdu.

Najvyšší súd SR rozhodnutím na neverejnom zasadnutí 26. februára zrušil verdikt Špeciálneho súdu z februára minulého roku, ktorým Róberta O. a jeho siedmich komplicov odsúdil na tresty väzenia. Róbert O. vtedy dostal doživotie, rovnako aj údajný nájomný vrah Jaroslav P. Ostatných odsúdili na štyri až desať rokov za mrežami. Jaroslav P. sa medzičasom v lete minulého roka dostal chybou NS SR z väzby na slobodu. ŠTS následne 9. marca rozhodol, že pôvodne rozdelená trestná vec Róberta O. a spol. na viacero samostatných konaní bude znovu spojená.

V celej kauze obžalovali 16 údajných páchateľov. Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Najznámejšou bola vražda ich konkurenta Jozefa Eštóka, pri ktorej prišiel o život aj nezainteresovaný muž. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu. Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov.

Podľa obžaloby, o ktorej rozhodoval Okresný súd Košice II, mal Róbert O. 2. augusta 2008 v nočných hodinách v priestoroch "BOBA baru" na Južnej triede v Košiciach napadnúť poškodeného tak, že sa ho pokúsil kopnúť do tváre, čomu sa poškodený stihol uhnúť a následne ho Róbert O. udrel do tváre. Spôsobil mu tak tržné poranenie nad ľavým obočím, ktoré si vyžiadalo lekárske ošetrenie. Obžalovaný pred okresným súdom vyhlásil, že je nevinný a poškodeného nepozná. ŠTS Róbeta O. po obvinení z výtržníctva vzal znovu do väzby, z ktorej ho po oslobodení spod obžaloby košickým súdom prepustil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy