Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Harabin: Máme sudcom za prepustenie Okoličányho dávať nobelovky?
Zdielať na

Harabin: Máme sudcom za prepustenie Okoličányho dávať nobelovky?

Zdroj: TV JOJ

"Máme sudcom, ktorí participujú na prepustení Okoličányho, dávať Nobelove ceny?" pýta sa Štefan Harabin

"Ako sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, Slovensko nie je banánová republika. Podľa toho, čo zistilo ministerstvo zahraničných vecí, od anglického ambasádora sa dištancovalo jeho ministerstvo zahraničia s tým, že išlo o jeho súkromnú aktivitu a nie o aktivitu Británie vo vzťahu k slovenskej justícii," povedal dnes Harabin po skončení zasadnutia Súdnej rady v Omšení.

Ako zdôraznil, ak by sudca v Rakúsku prepustil Fritzla z väzby (73-ročný bývalý rakúsky elektrikár, ktorý 24 rokov väznil a znásilňoval v podzemnej kobke svoju dcéru a splodil s ňou sedem detí - poznámka TASR), asi by nedostal Nobelovu cenu. A slovenský veľvyslanec by asi nechodil na disciplinárne zasadnutia s takýmto sudcom v Rakúsku.

"Máme sudcom, ktorí participujú na prepustení Okoličányho, dávať Nobelove ceny? Sú disciplinárne stíhaní tak ako v každej európskej krajine," vyhlásil šéf NS. Harabin uviedol, že Súdna rada a aj jeho osoba je plne akceptovaná v zahraničí. Dôkazom sú stretnutia na najvyššej úrovni.

"Boli sme prvou súdnou radou zo strednej a východnej Európy, ktorá bola vo Veľkej Británii prijatá na takej úrovni ako prezidentom Európskej siete súdnych rád, predsedom Kolégia súdu kráľovnej a zástupcom predsedu trestného kolégia lordom Thomasom," pripomenul predseda NS.

Lord Thomas považuje Súdnu radu SR za dôležitú pre rozvoj demokratického súdneho systému. Podľa Harabina Súdna rada SR je plne akceptovaná v rámci súdnych rád Európskej únie. Harabin sa opätovne stretne s lordom Thomasom začiatkom júna na Valnom zhromaždení európskych súdnych rád v Londýne.

"Chcel som vedieť, aké sú pohľady funkcionárov na disciplínu v sudcovskom zbore, na rýchlosť súdneho konania," zdôvodnil Harabin fakt, že sa s otázkou o účasti zahraničných diplomatov obrátil na kandidátku na post podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú pred dnešným hlasovaním Súdnej rady.

Podľa Harabina má Slovenská republika najlepšie výsledky v Európe za štyri roky. "Počet civilných vecí na okresných súdoch sme znížili o 20.000. Na krajských súdoch sme znížili počet starých vecí o polovicu. To je dôsledok disciplíny v sudcovskom zbore," povedal Harabin, pričom zdôraznil, že je to výsledkom navýšenia počtu sudcov, kontrolných mechanizmov, posilnenia postavení predsedov súdov a podávania disciplinárnych návrhov na tých sudcov, ktorí ani dva roky nepojednávajú.

Najčítanejšie správy