Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Plávajúce ostrovy pre vtáky. Takto vyzerá ich záchrana
Zdielať na

VIDEO: Plávajúce ostrovy pre vtáky. Takto vyzerá ich záchrana

PIEŠŤANY / Na hladinu vodnej nádrže Sĺňava v Piešťanoch spustili plávajúci ostrov. Je to jeden zo spôsobov, ako prispieť k záchrane a ochrane vzácnych vtákov. Postupne pribudnú ďalšie a celkovo ich bude na Slovensku šesť za asi štyri a pol milióna eur.

Na tomto plávajúcom ostrove na vodnej nádrži Sĺňava by malo zahniezdiť okolo 90 párov rybára riečneho. Ide o sťahovavého vtáka, ktorého populácia z roka na rok klesá. Hniezdia priamo na riečnom štrku. "Urobí len takú jednoduchú jamku, vytlačí si ju bruškom, sem tam si donesie stebielka, a tam znesú vajíčka," uviedol riaditeľ organizácie Birdlife Slovensko Miroslav Demko. Kým v roku 2010 bolo na Slovensku okolo 920 hniezdiacich párov. Z roka na rok je ich menej. "Začalo to klesať až na 520 párov," dodal.

Vďaka tomu, že tento ostrov bude uprostred vodnej nádrže, bude chrániť rybára riečneho aj pred šelmami. Miroslav Demko ďalej uviedol, že práve tento plávajúci ostrov má takú konštrukciu, že sa tam vydra nemá ako dostať. 

Vtáčí ostrov má rozmery 20 metrov na dĺžku a 15 metrov na šírku. Jeho hodnota je 410-tisíc eur. Na Slovenku bude dokopy až šesť takýchto plávajúcich ostrovov. Dva na Sĺňave a štyri na Kráľovej. "Museli použiť špeciálnu metódu. Je to železobetónový plávajúci pontón. Je zhotovený z viacerých blokov a aj tá doprava sem bola pomerne zložitá," tvrdí Michal Adamec, riaditeľ sekcie projektov Štátnej ochrany prírody SR. 

Tento ostrov bude zajtra presunutý na stred vodnej nádrže a bude v blízkosti už jedného betónového a druhého násypového ostrova, kde už sú vtáky. Jeho presun nebude jednoduchý. "Ony sú ukotvené na dne, tam sú znova položené a geodeticky zamerané kotvy, do ktorých to potápač musí pomocou pružných lán nainštalovať," dodal.

K situácii sa vyjadril aj riaditeľ Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty Štátnej ochrany prírody SR Peter Puchala: "Sĺňava patrí medzi významné územia s hľadiska výskytu vtákov a ich hniezdenia, kvôli tomu bola zaradená medzi chránené vtáčia územia."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy