Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Harabin: Prípad Róberta O. narušil dôveru v súdnictvo
Zdielať na

Harabin: Prípad Róberta O. narušil dôveru v súdnictvo

Zdroj: TV JOJ

Harabin vyzval sudcov z iniciatívy Za otvorenú justíciu, aby zaujali jednoznačné stanovisko k prípadu

Hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková reagovala so slovami, že Harabin vie, že sudcovia majú povinnosť zdržať sa verejného vyjadrovania k neskončeným súdnym veciam.

"Nie je možné hovoriť o otvorenej justícii a zakrývať závažné procesné chyby svojich kolegov. Prípad Róbert O. a spol., kedy boli viacerí obžalovaní prepustení na slobodu pre závažné nedostatky konkrétnych sudcov, ktorí sú za to už disciplinárne stíhaní, vážne narušil dôveru v súdnictvo," povedal Harabin. "Ak chceme naozaj úprimne otvoriť justíciu občanom, nemôžeme zatvárať oči nad chybami kolegov," dodal.

Sudcovia sa podľa Javorčíkovej k neskončeným prípadom vyjadrovať nesmú. "Súdna rada a ani žiadny iný súdny orgán nemôže porušovať zásadu prezumpcie neviny u sudcov a verejne konštatovať ich konkrétne zavinenie, pretože takúto právomoc má len disciplinárny súd," povedala.

V prípade údajnej zločineckej skupiny Róberta O. bol vlani v lete podaný návrh na disciplinárne stíhanie sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorého chybou sa dostal z väzby komplic Róberta O. -  Jaroslav P. Tento údajný nájomný vrah bol vtedy neprávoplatne odsúdený na doživotie.

Harabin zase nedávno podal návrh na disciplinárne stíhanie dvoch sudcov NS SR, ktorí vraj v tejto kauze spôsobili prieťahy. "Ak budú v riadnom disciplinárnom konaní zistené konkrétne zavinenia sudcov, bez ohľadu na to, či patria k podporovateľom našej iniciatívy alebo nie, sme za ich primerané potrestanie," povedala Javorčíková.

Údajná zločinecká skupina na čele s Róbertom O. má vraj na svedomí okrem iného aj niekoľko vrážd. Najznámejšou bola vražda ich konkurenta Jozefa Eštóka. Róberta O., ktorého pôvodne Špeciálny súd v Pezinku odsúdil na doživotie, ale NS SR neskôr tento verdikt zrušil, v stredu 7. apríla prepustili z väzby na slobodu.

Senátu NS SR, ktorý zrušil odsudzujúci verdikt Špeciálneho súdu v prípade Róberta O. predsedal Milan Karabín a členom bol aj Jozef Kandera, ktorí sa obaja podpísali pod sudcovskú iniciatívu ZOJ.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy