Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
USA ponúkajú Slovensku za darované stíhačky 12 vrtuľníkov Viper
Zdielať na

USA ponúkajú Slovensku za darované stíhačky 12 vrtuľníkov Viper

BRATISLAVA / Slovensko by za Migy sovietskej výroby, ktoré darujeme Ukrajine na boj proti agresorovi, malo od Spojených štátov získať dvanásť bojových vrtuľníkov Viper. Informoval o tom poverený minister obrany Jaroslav Naď. Američania by k balíku pridali aj 500 rakiet. Za dodávku v hodnote vyše miliardy dolárov by sme zaplatili zhruba tretinu - 340 miliónov. Armáda je pritom bez bojových vrtuľníkov už trinásť rokov.

Už keď slovenská strana rokovala o odovzdaní Migov, ministerstvo obrany hovorilo, že to nebude zadarmo, ale niečo za niečo. Americký vrtuľník Viper je primárne určený pre potreby americkej námornej pechoty. Určený pre dvoch pilotov, s rýchlosťou 370 kilometrov v hodine a doletom takmer 600 kilometrov. Okrem 20 milimetrového kanóna vie niesť aj sofistikované rakety Hellfire II, ktorých podľa Naďa dostaneme od Američanov rovných 500.

"Asi 660 miliónov by bolo preplatené v rámci vládneho obranného fondu USA, k tomu keď pridáme 200 miliónov z európskeho mierového nástroja za Migy a 50 miliónov za KUB systém, dostaneme cez 900 miliónov eur ako kompenzáciu, za to, že odovzdáme Migy a časť systémov KUB na Ukrajinu," vyjadril sa Jaroslav Naď. Sumu, ktorú zaplatí Slovensko, podľa neho zvládneme zaplatiť z bežného rozpočtu obrany za tri až štyri roky. Po výcviku našich pilotov by mohli armáde slúžiť do dvoch rokov.

Podľa Naďa ak ponuku nezoberieme, zoberie ju niekto iný, pretože aj pre postoj na Ukrajine sme boli prví oslovení a záujem je aj z iných krajín. V neposlednom rade by mali byť vrtuľníky aj kompenzáciou Američanov za meškajúce stíhačky F-16 na Slovensko, ktoré dojednala ešte bývalá vláda. Podľa exministra obrany za Smer-SD však Slovensko nemalo zámer ozbrojiť sa takýmito vrtuľníkmi. "Ministerstvo obrany malo vždy vo svojom pláne vyzbrojovania spôsobilosti transportných vrtuľníkov ako je napríklad Black Hawk, nie bojových vrtuľníkov," povedal exminister obrany Jaroslav Baška. Vrtuľníky Viper patria k najpokročilejšej technike Američanov, rovnaké stroje kúpila aj armáda Českej republiky. Schváleniu dohody musí predchádzať fyzické odovzdanie Migov a časti systému KUB ukrajinskej strane a odobrenie vládou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy