Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo Veľkej Mači začali s búraním domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Vo Veľkej Mači začali s búraním domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

GALANTA / Búracie práce sa na pozemku s domom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači začali v utorok 21. marca. Následne na mieste postaví Trnavský samosprávny kraj Pamätník slobody slova.

Hlavné práce by sa mali začať v stredu 22. marca a mali by trvať približne ​sedem dní. Ide zhruba o 50 ton stavebnej sutiny, ktorá bude následne zrecyklovaná. Výstavbu pamätníka plánujú začať v priebehu budúceho roka, po ukončení územného a stavebného konania a verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác. Realizáciu búracích prác ponúkla zabezpečiť firma zo Serede bezplatne. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388 220 eur.

Víťazný návrh pamätníka s názvom Záhrada pochádza od tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu, Martina Piačeka a pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto bude na jednej strane pripomínať udalosti z minulosti, no na druhej strane ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy