Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Elfovia, ktorí bojujú proti nenávisti a dezinformáciám na internete, oslavujú rok od svojho vzniku
Zdielať na

Elfovia, ktorí bojujú proti nenávisti a dezinformáciám na internete, oslavujú rok od svojho vzniku

BRATISLAVA / Projekt Elfovia.sk, ktorý bojuje proti nenávisti a dezinformáciám na sociálnych sieťach, 17. marca oslavuje jeden rok. Pôvodne začal ako CSR (Corporate Social Responsibility) projekt agentúry New School Communications. Od začiatku svojho pôsobenia skontrolovali elfovia viac ako 7,5 milióna komentárov na slovenskom a českom internete.

"Celé sa to začalo ako bočný projekt našej agentúry, pretože po niekoľkých dňoch od vypuknutia vojny na Ukrajine sme pozorovali, ako nenávisť a dezinformácie zaplavili skoro celý online priestor. Cítili sme veľkú potrebu pridať sa na stranu dobra. Po pár týždňoch fungovania projektu sme však pochopili, že dopyt po službách elfov je obrovský," povedal spoluautor projektu Elfovia.sk Gabriel Tóth.

Pomáhajú čistiť online priestor od vulgarizmov, nadávok a dezinformácií

Počas svojho pôsobenia už spolupracovali s najväčšími mediálnymi domami na Slovensku ako napríklad News and Media Holding, Petit Press, Ringier, REFRESHER Media, Dobré médiá, ale aj so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku "Primárne sa zameriavame na médiá a verejné inštitúcie, pretože práve ony bývajú najčastejšími cieľmi nenávistných prejavov a dezinformátorov. Z našich interných analýz vyplýva, že v niektorých prípadoch tvoria vulgárne, nenávistné a dezinformačné komentáre až 30 % všetkých komentárov. Naše služby sú k dispozícii komukoľvek, kto našu pomoc potrebuje," doplnil Tóth.

Viac ako 7,5 milióna komentárov

Od marca 2022 skontrolovali elfovia viac ako 7 500 000 komentárov v slovenskom a českom online priestore. Skryli alebo zmazali viac ako 1 000 000 komentárov a zároveň identifikovali cez 5 000 falošných účtov. Od manuálneho čistenia diskusií sa Elfovia.sk posunuli a začali využívať pri svojej práci aj technológiu umelej inteligencie, ktorá zvyšuje ich rýchlosť, efektivitu a presnosť. "Vďaka umelej inteligencii dokážeme automatizovať rutinné činnosti a naši moderátori sa tak môžu sústrediť na náročnejšie a komplexnejšie prípady. Uvedomujeme si ale, aká tenká je hranica slobody slova. Nechať plne rozhodovať umelú inteligenciu je v súčasnosti príliš nebezpečné, preto budú vždy neoddeliteľnou súčasťou projektu aj ľudskí moderátori," hovorí manažér projektu Jakub Šuster.

Výsledky projektu jasne poukazujú na dôležitosť práce elfov. S neustálym rozrastaním online priestoru a zvyšujúcou sa zložitosťou diskusií sa úloha elfov v boji proti nenávisti a dezinformáciám stáva čoraz dôležitejšou. "Naším cieľom je vytvoriť bezpečnejší online priestor, kde sa ľudia môžu otvorene a s rešpektom zúčastňovať na diskusiách. Veríme, že spoluprácou s médiami, verejnými inštitúciami a inými zainteresovanými stranami môžeme dosiahnuť tento cieľ a prispieť k zdravšiemu a bezpečnejšiemu digitálnemu prostrediu," uzavrel Šuster.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy