Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Inštruktora, ktorý postrelil študentku, by mali čoskoro obviniť, tvrdí Hamran
Zdielať na

Inštruktora, ktorý postrelil študentku, by mali čoskoro obviniť, tvrdí Hamran

BRATISLAVA / Inštruktora, ktorý postrelil študentku na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, by mali v krátkom čase obviniť. V stredu, 15. marca, to avizoval prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Počas tlačovej konferencie poukázal aj na manipuláciu s dôkazmi v prípade obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby situáciu preveril.

Inštruktora, ktorý postrelil študentku, by mali čoskoro obviniť, tvrdí Hamran

"Ja neviem, aký to bol profesionál. Bol vykreslený ako extrémne skúsený inštruktor. Nakoniec vysvitlo, že požiadali akadémiu o vydanie osvedčenia pre tohto človeka, čo bolo odborom výcviku kategoricky zamietnuté," okomentoval Hamran situáciu okolo postrelenej 20-ročnej policajtky. Nejde mu do hlavy, čo na polygóne mimo vyučovania chcel Šeparnev s tromi študentkami nacvičovať. Krúžok pedagógovi pritom nadriadený zakázal. "Podľa doteraz zverejnených informácií na seba mierili. Zrejme keď jeden druhého postrelil, tak určite mieril, lebo inak by ju netrafil," uviedol Harman.

Jedna z verzií je aj taká, že Šeparnev mal v nábojovej komore ostrý náboj a zbraň si neskontroloval. Potom si do pištole zasunul zásobník s nesmrtiacim strelivom a pri ukážke na Michaelu vystrelil dvojitou ranou. Guľka ju zasiahla z boku, prešla cez brucho, pľúca a vyletela cez dvanásty stavec v chrbtici. Kadetku sa policajtom už podarilo vypočuť. "Postrelená študentka komunikovala s vyšetrovateľom a bolo to naozaj dojemné a milé. Bboli aj fázy, keď sa usmievala," uviedol Harman.

V utorok, 14. marca, sa na výbore v parlamente advokát poškodenej rodiny vyjadril, že im nebolo umožnené nahliadnuť do spisu a bojí sa, aby sa kauza nezamietla pod koberec. "Viete, prečo tak odpovedal? Pretože včera bol ten výbor a predvčerom večer doručil mailom našej vyšetrovateľke informáciu o tom, že on je poverený zástupca. To znamená, že ubehlo len pár hodín a posťažoval sa, že ešte nenahliadol do spisu. Dnes sú s ním už v kontakte a je dohodnutý termín, kedy môže nahliadnuť," objasnil Harman.

"Zaistili jej mobilný telefón. V podstate jej ho odňali na základe zápisnice na vydanie veci, čiže im vydala telefón," uviedol Marko Polakovič, splnomocnenec poškodenej. Podľa Harmana bolo potrebné zaistiť mobilný telefón, pretože paralelne prebieha aj vyšetrovanie ďalších skutkových okolností. Tie ale odmietol špecifikovať. Polícia zatiaľ streľbu rieši ako ublíženie na zdraví. "Všetky tie skutočnosti smerujú k tomu, že v krátkej dobe bude tá osoba obvinená," uzavrel Harman.

Žilinka by mal podľa Hamrana preveriť manipulácie v prípade vyšetrovateľov NAKA

"Chcel by som vyzvať generálneho prokurátora, keďže je orgánom činným v trestnom konaní a stojí na vrchole hierarchie, aby sa pozrel na jednotlivých vyšetrovateľov, ich prácu a na svojich podriadených. Ako je možné, že našu spoločnosť traumatizujú nezrovnalosti v prípade vyšetrovateľov NAKA tak dlho," uviedol Hamran v stredu na tlačovej konferencii.

Hamran sa vyšetrovateľov zastal a pripomenul, že tri nezávislé úrady potvrdili, že sa trestného konania nedopustili. Skritizoval, že vyšetrovatelia NAKA doteraz nemajú k dispozícii spisy v celku. Nachádza sa v nich podľa neho množstvo dôkazov, ktoré svedčia v ich prospech. Kritizoval aj šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica za to, že opakovane napáda a útočí na poctivých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov.

Krajská prokuratúra Bratislava reagovala, že Hamran nie je orgánom činným v trestnom konaní a nemá žiadne procesné postavenie v danom trestnom konaní. "Je preto vhodné, aby svojimi 'výzvami' bez poznania procesného spisu nezasahoval v neskončenej trestnej veci do trestného konania a činnosti orgánov činných v trestnom konaní a neprenášal tak svojimi nenáležitými vyjadreniami dokazovanie v prípravnom konaní, ktoré je neverejné, do mediálneho prostredia," uviedla.

Štvoricu vyšetrovateľov zadržali v septembri 2021. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy