Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Marcinková stiahla návrh o práve dieťaťa na sprievod v nemocnici. Tvrdí, že za to môžu poslanci OĽANO
Zdielať na

Marcinková stiahla návrh o práve dieťaťa na sprievod v nemocnici. Tvrdí, že za to môžu poslanci OĽANO

BRATISLAVA / Právo rodičov alebo zákonného zástupcu byť so svojim dieťaťom v nemocnici. To chcela uzákoniť poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková. Návrh aj prešiel prvým čítaním, lenže teraz ho poslankyňa stiahla - pretože aj napriek dohodám sa objavili pozmeňujúce návrhy, s ktorými podľa svojich slov nemohla súhlasiť.

Ešte pred pár dňami to vyzeralo, že Slovensko bude mať prítomnosť rodičov alebo zákonného zástupcu pri maloletom dieťaťu v nemocnici danú zákonom. Nakoniec je všetko inak a podľa Marcinkovej za to môžu poslanci z klubu OĽANO, ktorí predložili pozmeňujúce návrhy. "Mojím cieľom bolo zabezpečiť práva dieťaťa a novela, ktorú proti mojej vôli presadili a nahradili v nej môj text, tak vlastne hovorí, že rodiča možno vykázať kedykoľvek. Nemôžem sa podpísať pod takúto snahu," uviedla poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Vladimíra Marcinková. 

Prítomnosť rodičov v nemocnici je na Slovensku teraz podložená Ústavou, ktorá hovorí, že dieťa môže od rodiča oddeliť iba súd. V Česku je to naviac špecifikované zákonom, ale aj tam môže lekár rozhodnúť o prítomnosti rodiča alebo zákonného zástupca. "Keď hrozí napríklad infekčná nákaza, no patria tu aj bežné respiračné ochorenia, tak sa obmedzujú návštevy. Alebo v prípade, keď tá nemocnica nemá kapacitu na to, aby rodičovi poskytla lôžko," uviedol Roman Prymula, bývalý minister zdravotníctva Českej republiky.

Rozhovor s právnikom Ivanom Humeníkom:

Verejný ochranca práv aj odborník na zdravotné právo sa zhodujú, že je potrebné ukotviť túto problematiku v legislatíve. "Vždy je dobré, keď je právo detí alebo ľudské právo bližšie rozobrané na zákonodarnej úrovni. Potom nebudú vznikať interpretačné problémy," uviedol Róbert Dobrovodský, verejný ochranca práv. "To ukotvenie priamo v texte právneho predpisu má opodstatnenie, pretože jasne stanoví, že také právo existuje a je povinnosť ho rešpektovať," povedal právnik Ivan Humeník.

Existujú ale aj kritici návrhu poslankyne Marcinkovej. Podľa mimovládnej organizácie Ženské kruhy pripravená novela vraj zásadné riešenie aj tak neprinášala. "Veľmi by pomohlo, keby sa zákonodarci teraz zamerali na tvorbu dôstojných podmienok, tvorbu lôžok, odstraňovanie rôznych bariér a poplatkov. Rodič nie je návšteva, rodič je zákonný zástupca," uviedla Zuzana Krišková z organizácie Ženské kruhy.

Poslankyňa Marcinková za právo rodičov byť s deťmi v nemocnici neprestane bojovať, ale do predčasných volieb to už nebude. Nie preto, že poslankyňu čakajú materské povinnosti, ale preto, že sa takýto zákon dá do parlamentu predložiť až o pol roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy