Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Európsky parlament chce, aby sme mohli voliť aj zo zahraničia
Zdielať na

Európsky parlament chce, aby sme mohli voliť aj zo zahraničia

ŠTRASBURG / A to nielen v eurovoľbách, ale vo všetkých voľbách. Až jedenásť miliónov Európanov, ktorí majú volebné právo, má totiž bydlisko v inom členskom štáte. Voličská registrácia by mala byť možná už pri registrácii pobytu v inej členskej krajine. Volilo by sa potom online, na ambasádach alebo zastupiteľských úradoch.

Europoslanci hovoria o tom, že už sme technologicky tak ďaleko, že hlasovať vo voľbách zo zahraničia by mala byť úplná samozrejmosť. "V Európskej únii je takto až 13 miliónov, ktorí žijú inde ako v krajine, kde sa narodili, a 11 miliónov z týchto ľudí má aj volebné právo, ale veľmi často ho nevyužívajú," povedala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD). Systém registrácie voličov už pri nahlasovaní pobytu v inej členskej krajine a ich informovanie o voľbách v domovskej krajine a v materinskom jazyku majú byť samozrejmosťou. 

"Bez ohľadu na to, či ide o európske voľby alebo národné voľby, záujmom nás všetkých by malo byť, aby čo najviac ľudí malo čo najjednoduchšiu možnosť vo voľbách prejaviť svoj názor," vyjadril sa europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko, Renew Europe). Europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP) dodáva, že každý Európan, ktorý sa rozhodne pracovať či študovať v zahraničí, musí mať dovolené aj zúčastniť sa volieb vo svojej domovskej krajine.

A to navyše bez toho, aby do nej musel cestovať. Aj keď niektoré členské krajiny už teraz na to využívajú zastupiteľské úrady, podľa europarlamentu tak majú robiť všetky. "Možnosť voliť je jeden zo základných nástrojov demokracie, voľnosť pohybu je jeden zo základných čŕt Európskej únie a my ich potrebujeme spojiť v jedno," informuje europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko, Renew Europe).

"Je dôležité, aby tieto podmienky boli pre nich vytvorené v každej krajine rovnako," dodal europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Inak povedané, aby sa politické práva ľudí nekončili na hraniciach. Na rade je teraz rada, ktorá má potvrdiť novú legislatívu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy