Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
U Slovákov obľúbené bravčové mäso bude drahšie. Zníženie či nahradenie jeho konzumácie ale prináša zdravotné benefity
Zdielať na

U Slovákov obľúbené bravčové mäso bude drahšie. Zníženie či nahradenie jeho konzumácie ale prináša zdravotné benefity

BRATISLAVA / U Slovákov veľmi obľúbené bravčové mäso bude drahšie. Podľa odhadov jeho cena môže stúpnuť až o 20 percent. Môže za to burza v Nemecku, kde sa s touto komoditou obchoduje. Mnohé rodiny tak zrejme budú musieť prehodnotiť svoje jedálničky. Čo ale podľa uznávaného gastroenterológa vôbec nemusí byť na škodu. Práve naopak.

Kto by to nepoznal. Typický zvuk naklepávania rezňov sa možno aj niekoľkokrát do týždňa ozýva z kuchýň slovenských domácností. Je ale možné, že ho budeme počuť oveľa menej. Cena bravčoviny totiž mieri nahor. "Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov odhadujeme v rozmedzí 15 - 18 percent a to už v priebehu mesiaca marec," upozornila riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai. Bravčové mäso je neodmysliteľnou súčasťou takmer každej slovenskej kuchyne.

Pani Gitka spolu s manželom prevádzkuje kuchyňu na bratislavskej Kolibe. Bravčové mäso patrí medzi najčastejšie suroviny, z ktorej denne svojim zákazníkom pripravujú jedlá tradičnej slovenskej kuchyne. "Samozrejme, rezne. Vyprážaný rezeň, potom sú to dusené mäsá, mleté mäsá, čevapčiči, fašírky. To sú jedlá, ktoré môžu jesť Slováci každý druhý deň," opísala majiteľka kuchyne Margita Hrnčiarová. "V rámci Slovenska je dlhodobo bravčové mäso najobľúbenejším druhom mäsa. A to s ročnou spotrebou na obyvateľa 39 kilogramov," pokračovala Forrai.

Obľúbené mäso z prasiat ale výrazne zdražuje. Môže za to nemecká burza, ktorá obchoduje aj s bravčovinou. Nuž a na obchodovanie zasa vplýva množstvo faktorov, vrátane cien energií, moru ošípaných, či zavádzanie prasacích ekochovov. A tak aj to je dôvod, prečo nie je tohto mäsa na trhu dostatok. Čo logicky ťahá cenu nahor. "V januári minulého roka stála polovička kilo 1,2 eura. Dnes je to až 2,2 eura a už sa na burze ohlásilo ďalšie zdražovanie," informoval predseda SAMO Martin Krajčovič.

"Predpokladáme, že táto súčasná situácia bude nepriaznivo vplývať aj na vývoj spotreby, ktorá bude stagnovať alebo môže mierne klesať," dodala Forrai. "Neviem, čo budeme variť, musíme sa nad tým zamyslieť, že ako zmeniť jedálny lístok Slovákov," zamyslela sa Gitka. No ten by sme tak či onak zmeniť mali. Tvrdí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela. Už pri pohľade na spotrebu červeného mäsa, medzi ktoré bravčovina patrí. A aj keď to mnohí isto neradi počujú, červené mäso patrí medzi rakovinotvorné látky.  "Je ešte od roku 2015 Svetovou zdravotníckou organizáciou radené medzi karcinogény triedy 2A. To znamená, že ich radíme medzi pravdepodobné karcinogény," vysvetlil gastroenterológ Ladislav Kužela.

Aj preto radí znížiť alebo rovno vypustiť a nahradiť jeho konzumáciu zdravšou alternatívou v podobe rýb či strukovín. No a zdražovanie by tak mohlo byť vlastne pomyselným prvým krokom k zdravšiemu národu. "Ak by mal tento experiment viesť k tomu, že nám poklesne rakovina hrubého čreva a konečníka v dôsledku zvýšených cien, tak potom budem gratulovať týmto spoločnostiam a ukazovať, že celý svet mal toto urobiť už dávno," uzavrel Kužela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy