Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Detským pacientom v bratislavskom detskom kardiocentre pomáha virtuálna realita
Zdielať na

Detským pacientom v bratislavskom detskom kardiocentre pomáha virtuálna realita

BRATISLAVA / Vďaka hre a rozvíjaniu motoriky aj po náročných operáciách dobiehajú deti svojich rovesníkov. A nielen to. Počas hry im lekári môžu robiť drobnejšiu, no nepríjemnú procedúru bez toho, aby z toho mali stres.

​Mnohí starší ľudia nemajú za sebou tak náročné operácie a hospitalizácie ako niektoré malé deti už v tomto rannom veku. Všetky dnes dobiehajú rovesníkov aj vďaka virtuálnej realite. "Sú tam rôzne úlohy, ako je kreslenie. zberanie premetov. Deti musia kategorizovať, trénujú si svoju pamäť, pozornosť, orientáciu," uviedla Veronika Hudzíková, product manager firmy, ktorá program vyvinula.

Lekári ale ešte viac vkladajú nádej do ďalšieho efektu tejto novinky. "Deti sú opakovane hospitalizované, postupujú rôzne nepríjemné zákroky, prechodne trpia pocitmi úzkosti," informovala Ľubica Kováčiková, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra. Tieto okuliare tak dokážu detského pacienta vtiahnuť do hry tak, že si častokrát ani neuvedomí, keď mu lekár urobí nepríjemnú procedúru. "Dieťa si neuvedomí, že sa mu napríklad odlepujú leukoplasty, prelepuje sa rana, čistí," uviedla Zuzana Hrubšová, lekárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra.

V budúcnosti by lekári chceli využívať to, ako je dieťa zabraté do hry, aj pri bolestivejších procedúrach. "Nemuseli by sme tak deťom dávať toľko liekom," doplnila Hrubšová. To je ďalšia výzva pre lekárov ale aj firmu, ktorá bola ochotná vyvinúť špeciálny program pre kardiocentrum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy