Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové pracovné uniformy pre zdravotné sestry čelia kritike. A to nielen zo strany širokej verejnosti
Zdielať na

Nové pracovné uniformy pre zdravotné sestry čelia kritike. A to nielen zo strany širokej verejnosti

BRATISLAVA / Nové pracovné uniformy pre zdravotné sestry, ktoré predstavili na módnej prehliadke v Košiciach, čelia kritike. A to nielen zo strany širokej verejnosti, ale aj samotných sestier, ktoré by ich mali nosiť.

​Mala to byť príjemná zmena, na ktorej počiatku bola módna prehliadka. "Účelom tohto projektu je povýšiť zdravotné sestry a dať im náležitosť, ktorá im prislúcha," vysvetlila módna návrhárka Zuzana Haková. V kritickom duchu je väčšina z 1300 komentárov, ktoré sú pod Facebookovým statusom ministerstva zdravotníctva k navrhovaným uniformám pre zdravotné sestry.

A zgustla si na nich aj internetová tvorivosť. "Všeobecné názory na aktuálne návrhy sú aj negatívne z toho hľadiska, že sestrám evokujú skôr tú modrobielu uniformu, kedy sestry nosili ešte aj zástery a čepce a jednoducho do týchto čias sa sestra 21.storočia vrátiť nechce," uviedol riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober. Navyše sa sestry cítia obídené a tvrdia, že sa ich na názor nikto nepýtal.

"Táto téma nebola diskutovaná, či už so zástupcami stavovskej organizácie, so zástupcami jednotlivých nemocníc, alebo zamestnancov, alebo s univerzitami či študentami ošetrovateľstva," pokračoval Kober. Na to, či bola vyhlásená verejná súťaž na návrhy, respektíve návrhára, reagovalo ministerstvo zdravotníctva takto: "Rezort zdravotníctva je ambasádorom projektu, nie vyhlasovateľom súťaže, respektíve zadávateľom zákazky. Návrhy vzišli zo spolupráce zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom s autorkou návrhov."

"Približne tri týždne pred ich predstavením verejnosti bola celá idea vrátane modelov predstavená prezidentke Slovenskej komory sestier. Predstavitelia sestier o myšlienke tvorby prototypov teda vedeli," informovala autorka myšlienky uniforiem a generálna manažérka zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom Zuzana Fabianová. Košická prehliadka mala byť len úvodnou fázou, aby sa o tejto téme začalo diskutovať. Mnohokrát totiž pacienti nedokážu odlíšiť lekára od zdravotnej sestry. "Tieto veci sa budú testovať a skúšať. Bude sa komunikovať so setrami, takže toto bude ďalšia fáza," Háková

"Vyskúšanie a overenie funkčnosti jednotnej uniformy pre sestry sa bude realizovať vo viacerých zdravotníckych zariadeniach sa Slovensku," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Monika Krišková. Modely na predvádzacom móle ale neboli definitívne. "Rozprávali sme aj o detskom oddelení, chceli by sme tam ružovú alebo cyklámenovú," priblížila Háková. "Je potrebné vykrojiť také vzory uniforiem, s ktorými sa stotožnia a identifikujú samotné sestry pre ktoré má táto uniforma slúžiť," dodal Kober. Pri hľadaní vhodnejšej alternatívy sa pokojne môžu inšpirovať napríklad kostýmami zo seriálu Nemocnica, štáb do nich navliekol reportérov TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy