Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovenské ženy majú špecifiká: Vieme, v ktorom kraji sú najviac vydajachtivé a kde sa najčastejšie rozvádzajú
Zdielať na

Slovenské ženy majú špecifiká: Vieme, v ktorom kraji sú najviac vydajachtivé a kde sa najčastejšie rozvádzajú

BRATISLAVA / Ak by každá Slovenka mala k MDŽ dostať kvet, rozdalo by sa viac než 2,783 milióna kvetov. Štatistický úrad sa rozhodol pripraviť z ich demografických dát prehľad o tom, čo je z pohľadu týchto dát najtypickejšie pre ženy podľa krajov a teraz môžete sami posúdiť, či to platí.

Z celkového pohľadu sú ženy v presile. Štatistiky ukazujú, že cestujeme menej za prácou ako muži. "Za prácou migruje 67 percent mužov, ale len 37 percent žien," povedala hovorkyňa pre SODB Jasmína Stauder. 

Začnime východom. Tam majú ženy z Prešovského kraja pohľadom štatistického úradu prvenstvo: "Holdujú manželstvu a nerozvádzajú sa," uviedla. Spomedzi okresov v tomto vedú Medzilaborce. "Je tam najmenej slobodných žien. V rámci okresu len niečo cez 2 000," povedala. 

Ale blízko k nim majú aj ženy z ďalších troch krajov. "Ženy sú tiež väčšinou vydaté aj v Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Najmenej vydatých žien je v Banskobystrickom kraji," povedala. 

Ženy v Bratislavskom kraji majú pohľadom štatistického úradu dve prvenstvá. "Najvyšší podiel rozvedených žien a každá tretia má vysokoškolské vzdelanie," uviedla. Najväčšie percento vysokoškolsky vzdelaných žien má okres Bratislava II. 

Neuropsychológ hovorí, že mierny rozdiel medzi tým, ako myslia muži a ženy tu je. "Muži majú viac prednozadných prepojení a ženy viac ľavopravých," povedal Robert Krause. Aj keď sme každý individuálny, dá sa hovoriť o určitých charakteristikách. "Muži niekedy majú tunelové videnie a dokážu sa lepšie vyznať v mapách. Ženy naopak dokážu produkovať viac slov a vecí naraz," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy