Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Neurochirurgovia na Kramároch úspešne operovali pacienta s raritným ochorením mozgu
Zdielať na

Neurochirurgovia na Kramároch úspešne operovali pacienta s raritným ochorením mozgu

Zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava

BRATISLAVA / V Univerzitnej nemocnici Bratislava, ako jedni z mála na celom svete, neurochirurgovia vykonávajú náročné operačné zákroky. V nemocnici na bratislavských Kramároch majú ďalšiu takúto raritnú operáciu úspešne za sebou.

"Išlo o pacienta s cievnou malformáciou mozgu, podmienenou vzácnym syndrómom Rendu-Osler-Weber. Ložisko malformácie sa navyše nachádzalo v tesnej blízkosti rečového centra," informovala nemocnica na sociálnej sieti. Odborníci sa však v tomto prípade museli popasovať aj s nedostatkom informácií.

V dôsledku raritnej diagnózy boli informácie obsiahnuté vo svetovej odbornej literatúre navyše protichodné. "Na jednej strane sa totiž v literatúre nachádzajú informácie, že riziká operácií tzv. artériovenóznych malformácií pri syndróme Rendu-Osler-Weber prevyšujú ich benefity, no na strane druhej sa objavujú aj články, ktoré varujú pred ich neošetrením," informovala nemocnica.

Pacient po zistení diagnózy precestoval stovky kilometrov a vyhľadal pomoc práve u neurochirurgov z Kramárov. „Definitívne som sa rozhodol pacienta operovať až po prekonzultovaní stavu pacienta s prof. Ogilvym, ktorý písal americké odporúčania pre liečbu artériovenóznych malformácií mozgu už v čase, keď som ja ešte len končil štúdium na lekárskej fakulte,“ uviedol prednosta Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB na Kramároch doc. MUDr. Andrej Šteňo, PhD.

Pri niekoľkohodinovom zákroku pomohol tímu neurochirurgov z Kramárov aj najnovší 3D ultrazvukový prístroj, ktorý pri operáciách mozgu často využívajú. "Pacient sa má po operácii dobre, rečové funkcie sa navyše neurochirurgom podarilo plne zachovať, ako dokazuje aj posledné podrobné logopedické vyšetrenie," uviedla nemocnica.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy