Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Až štyria muži sa zranili vo Vysokých Tatrách počas dvoch dní
Zdielať na

Až štyria muži sa zranili vo Vysokých Tatrách počas dvoch dní

VYSOKÉ TATRY / O veľkom šťastí môžu hovoriť traja českí horolezci a jeden slovenský turista. Počas víkendu vo Vysokých Tatrách prežili v ťažkom teréne desiatky metrov dlhé pády. V sobotu 4. marca trojici Čechov pomáhal vrtuľník. Nedeľná (5. marec) záchrana Slováka trvala päť hodín.

​V nedeľu 5. marca popoludní stúpali horskí záchranári k zranenému 50-ročnému Slovákovi. Na ramenách niesli potrebný materiál na transport aj lieky, no ako prví mužovi pomáhali skialpinisti. Kamarátska pomoc je v horách kľúčová. "Mali tam jeden pár lyží a ťahali ho na nich smerom k nám," povedal vedúci záchrany HZS Vysoké Tatry Rastislav Goriščák. "My sme šli oproti ako pozemná skupina, kde sme si ho tesne pod sedlom prevzali a ošetrili," uviedol záchranár HZS Vysoké Tatry Jozef Šuliga. Záchranári podali zranenému lieky, nabalili do saní a začali ho spúšťať dole. "Dvaja vzadu istia a ten vpredu ovláda sane," vysvetlil Šuliga

Muž zostupoval centrálnym žľabom Vysokej, stačila sekunda a túra sa zmenila na boj o život. Pravdepodobne zakopol, tým činom sa dostal do pádu, kde sa začala rotácia tela, snažil sa to zabrzdiť cepínom, čo sa mu nakoniec aj podarilo. Turista padal desiatky metrov a veľmi vážne si poranil nohu. Hlavné je, že prežil.

O veľkom šťastí môžu hovoriť aj traja českí horolezci, ktorým leteckí a horskí záchranári pomáhali v sobotu 4. marca. Liezli v oblasti Zlomiskovej veže a po uvoľnení kameňa padali desiatky metrov. Všetci traja prežili. Boli zle zaistení. Jeden mal poranenú ruku i hrudník, druhý zadnú časť tela. Tentokrát akciu urýchlil záchranársky vrtuľník. Tretí horolezec sa nezranil, dole zišiel po svojich v sprievode ďalších kamarátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy