Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Polárna žiara na Slovensku. Zábery fotografov vyrážajú dych
Zdielať na

FOTO: Polárna žiara na Slovensku. Zábery fotografov vyrážajú dych

BRATISLAVA / Jedinečný úkaz sme posledné dni mohli vidieť aj u nás. Na Slovensku sa objavila polárna žiara. Nádherné farebné divadlo je pritom typické najmä pre Island, Kanadu, Aljašku alebo Sibír. U nás sa lovcom takýchto scenérií podarilo urobiť záber na viacerých miestach, napríklad nad zasneženými Nízkymi Tatrami.

​Fotografi si prišli na svoje

"Fotil som každých desať sekúnd. Síce bola nad Nízkymi Tatrami vysoká oblačnosť, napokon sa mi ukázala. Niečo neopísateľné," povedal o svojom zážitku amatérsky fotograf a lovec búrok Jaro Karas. Svoju skúsenosť opisuje aj amatérsky fotograf z Nového Mesta nad Váhom, Jozef Bezák: "Bola to radosť. Hlavne, keď sme videli fotky, pretože svietil mesiac a voľným okom to nebolo až také zreteľné. Fotili sme asi hodinu, takže ten pocit je úžasný."

Dokonca sa podarilo žiaru zachytiť aj vo videu Michalovi Dingovi na Záhorí nad obcou Sobotište: "Prvýkrát sa mi to podarilo, je to super pocit. Išli sme tam s malou dušičkou, či vlastne niečo uvidíme, lebo bola aj oblačnosť. Nakoniec sa ale všetko rozfúkalo a vyšlo nám to krásne."

​Výskyt žiary vysvetľujú odborníci

Polárna žiara sa na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách Európy, objavila v dôsledku toho, že na Slnku vznikla erupcia z nabitých častíc, ktoré sa ako mrak pohybujú vesmírom, až narazia na magnetické pole, ktoré chráni Zem. "Na ňom spolu interagujú tieto častice s atómami v zemskej atmosfére a následne vznikajú svetelné pásy, ktoré môžeme pozorovať vo vyšších zemepisných šírkach," vysvetľuje meteorológ Daniel Cibuľa.

Ján Svoreň, meteorológ z Astronomického ústavu SAV dodáva: "Polárna žiara je vlastne odozva zemskej atmosféry na činnosť na Slnku. Tieto častice zo slniečka majú veľkú energiu, letia veľkou rýchlosťou, narážajú na molekuly vzduchu. Ony potom, hovoríme, že excitujú."

Typickou farbou polárnej žiary je tyrkysová. Taká býva napríklad na Islande. U nás bola skôr ružová. Farebnosť odtieňov súvisia s tým aká častica interaguje s atómami v zemskej atmosfére. "Spôsobuje to rôzna energia častíc a ako sa dostanú hlboko do zemskej atmosféry. V obidvoch týchto prípadoch je to žiarenie kyslíka," ďalej vysvetľuje Svoreň. Dôvod výskytu tohto javu na Slovensku uvádza Cibuľa: "Teraz sme polárnu žiaru mohli pozorovať preto, lebo geomagnetická búrka bola pomerne silná. Ale všeobecne platí, že je to na našom území ojedinelý jav."

Na Slovensku sa neobjavila po prvýkrát

Amatérsky fotograf Jozef Bezák z Nového Mesta nad Váhom polárnu žiaru u nás naposledy videl v novembri 2003. "Prvýkrát, keď som ju videl naživo, tak som stál s otvorenými ústami. Tú som nefotil, tú som zasa videl. Túto som nevidel, ale som ju odfotil," uviedol.

Ďalší fotograf a lovec búrok Jaro Karak si polárnu žiaru odfotil už štyrikrát. Prvýkrát v roku 2015 tiež v Brezne. "Potom som si chcel splniť fotografický sen, tak v roku 2019 som išiel do Laponska, tiež som nafotil polárnu žiaru," dodal Karak.

Už teraz nie je vylúčené, že bude polárna žiara u nás viditeľná opäť. To ale závisí aj od 11-ročného cyklu slnečnej činnosti. Aktuálne je podľa astronóma Jána Svoreňa Slnko pomerne búrlivé a vrchol sa čaká do dvoch rokov. "Keď je slniečko v maxime svojej činnosti, a to sa teraz do toho maxima blíži, tak je šanca na polárne žiare väčšia," uviedol Svoreň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy