Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Každým dňom nové a nové formy krutosti. Deti sa zabávajú týraním mačiek
Zdielať na

Každým dňom nové a nové formy krutosti. Deti sa zabávajú týraním mačiek

HUMENNÉ / Každým dňom nové a nové formy krutosti. Jedno mačiatko našli postrelené priamo medzi bytovkami v obytnej zóne, ďalšie popálené v osade. A nepochopiteľné správanie opisuje aj muž, ktorý zachránil ďalšiu mačku. Podľa jeho slov sa deti zabávajú tak, že mačiatkam okolo krku obviažu lano, točia nimi a potom zahodia.

Mačka prišla pred dvere bytu pána Karola, ťahala za sebou zadné labky. Ukázalo sa, že zraneniu predchádzala krutá zábavka. "Mačička nechodí a mňaukala od bolesti. Detičky sa tu zabávajú takým spôsobom, že omotajú špagát mačičkám okolo krku a točia s nimi. Triasla jemne hlávkou, báli sme sa, že je ochrnutá," uviedla Katarína Kočanová, občianske združenie Srdce pre všetkých. "Mačičke bola po vyšetrení zistená fraktúra stehennej kosti. Následne bola zoperovaná," uviedla Lenka Lisa, veterinárna lekárka.

Kedysi zdravé mača teraz dennodenne berie lieky a čaká na rodinu, ktorá si ho adoptuje. Pán Karol, ktorý jej pomohol, hovorí aj o ďalších formách krutosti. "Jednu som zachránil, bola úplne popálená. Neviem čím ju popálili. Dajú im lano na krk, krútia s ním a hodia," opísal Karol, nálezca zranenej mačky. Dobrovoľníčky zvažujú, že s pomocou pedagógov by v komunitnom centre v osade pripravili sériu prednášok, aby tak predchádzali podobným prípadom krutosti. "Možno nemajú v rodinách takú výchovu, aby ich viedli k láske k zvieratám," uviedla Kočanová.

Problémy sú aj mimo osád

Priamo medzi panelákmi našli postrelenú mačku. "Bola zranená a nakoniec pani doktorka zistila, že po nej strieľali. Mala v sebe brok," opísala Monika Duláková, občianske združenie Mačky Humenné. "Otázkou je, či bola prinesená odniekiaľ z nejakej dediny, kde je pravdepodobnosť použitia strelnej zbrane väčšia, alebo bol naozaj niekto tak drzý, že si dovolil strieľať v obytnej zóne," uviedla Stanislava Rutrichová, asistentka veterinárnej lekárky.

Podľa lekárky nie je systém trestov za takéto činy dobre nastavený. "Myslím si, že systém nie je ešte dobre nastavený na to, ako by títo ľudia mali byť potrestaní. Toto už je naozaj trestný čin. A systém hore nevidí to, čo sa deje tuto dole. Každý deň vidíme, ako sa tie zvieratá trápia," povedala Lisa. "Je mi z toho smutno, pretože neviem čo komu urobilo malé mača, že naňho strieľali. Neviem si to vysvetliť," doplnila Rutrichová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy