Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ľudia, ktorí si osvoja psa z útulku, by nemali platiť daň, navrhujú poslanci
Zdielať na

Ľudia, ktorí si osvoja psa z útulku, by nemali platiť daň, navrhujú poslanci

BRATISLAVA / "Ľudia, ktorí si osvoja psa z útulku, by nemali platiť daň." Tak znie návrh poslancov parlamentu, ktorí chcú motivovať budúcich vlastníkov, aby pred kúpou uprednostnili zvieratá z útulku. Podľa nich by sa tak odbremenili preplnené útulky. Parlament o návrhu ešte nerokoval.

Útulky na Slovensku sú celoročne preplnené a len ťažko dokážu prijímať nové zvieratá. „V našom bratislavskom útulku, ktorý mal roky priemerný počet zvierat okolo 150, je ich aktuálne 220,“ uviedla Pavla Dugovičová, Sloboda zvierat. Dôvodov je niekoľko. Podľa Slobody zvierat je za tým to najnovšie šetrenie. „Myslíme si, že to môže súvisieť aj s ekonomickou situáciou. Ľudia sa boja vysokých nákladov na veterinára či na krmivo,“ doplnila Dugovičová.

Okrem toho musí každý občan, ktorý má doma psa, zaplatiť ročnú daň pre obec alebo mesto. „Daň za psa sa líši v každej obci," uviedol Michal Kaliňák, vedúci kancelárie ZMOS. Kým v mestách ľudia zaplatia za psa aj 40 eur, v menších obciach je to len okolo piatich eur. Ročný poplatok je vyšší ak žijete v bytovom dome. Poslanci ale v rámci novely zákona o miestnych daniach chystajú zmenu. Ak prejde, poplatky nebudú platiť tí, ktorí si psa osvoja z útulku.

"Je tam snaha pomôcť útulkom a motivácia. Útulky sú to, čo supluje prácu miest a obcí," uviedla Monika Kozelová, poslankyňa NR SR. „Daň ich až tak nemotivuje, aby mali zviera. Je to ale jeden zo spôsobov, ktorý štát našiel.“ doplnila Dugovičová. Mestá a obce hovoria, že ak návrh prejde neočakávajú, že by prišli o veľkú časť svojich príjmov. Problémom ale zostáva otázka túlavých psov, ktorú štát vraj dlhodobo ignoruje. „Problém s túlavými psami je v tom, že každý neadoptovaný túlavý pes sa stáva automaticky vlastníkom starostu a musí ho živiť. Toto nie je riešenie, ktoré my potrebujeme,“ uviedol Kaliňák.

"My už máme teraz v zákone to, že mestá a obce by mali mať útulky a odchyt. Z dlhodobého hľadiska si myslím, že by bol dobrý nápad, aby sa to, čo sa vyberie z daní, použilo na financovanie týchto útulkov," povedal poslanec Jaroslav Karahuta. „Táto otázka je najviac alarmujúca v osadách, kde sú sociálne slabé skupiny obyvateľstva. Toto nevzniklo teraz, my na to upozorňujeme roky,“ zdôraznila Dugovičová. Poslanci sa budú návrhom zaoberať na marcovej schôdzi. Ak ho schvália, platiť bude od septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy