Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové testy sa blížia. Autoškoly nestíhajú s osnovami
Zdielať na

Nové testy sa blížia. Autoškoly nestíhajú s osnovami

BRATISLAVA / Od 1. apríla 2023 sa budú žiaci v autoškolách musieť zodpovednejšie pripravovať na skúšky. Písomným testom už odzvoní a absolvovať budú elektronické testy, ktoré vygeneruje počítač. O zmenu sa postarali policajti, ktorým to umožnil novelizovaný zákon o cestnej premávke. Niektoré autoškoly majú z tejto novinky obavy. Dôvodom je krátky čas na prispôsobenie učebných osnov.

V súčasnosti platí, že každý žiak v autoškole si vyberie jeden z 35 testov. Každý jeden z nich pozostáva z 27 otázok. Test je zameraný na preverenie vedomostí z cestnej premávky. Ak ho žiadateľ o vodičský preukaz úspešne zvládne, nasleduje praktická skúška. "Každý z testov bude jedinečný, aj keď sa bude jednať o rovnakú skupinu vodičského oprávnenia," uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Tomáš Vrábel.

Zmeny nebudú len vo forme testov

Teoretické skúšky už nebudú žiadatelia o vodičák absolvovať v autoškolách, ale priamo na policajnom dopravnom inšpektoráte. Každý test má obsahovať 40 otázok a na ich vypracovanie bude mať uchádzač 30 minút. Okruhy testov sa pritom rozšíria. Budúci vodič bude musieť ovládať napríklad aj pravidlá správania sa pri dopravnej nehode, zásady bezpečnej jazdy, či teóriu vedenia vozidla. "Ak máte elektronický systém, tak môžete mať nekonečný počet otázok, ktoré sa môžu dynamicky obmieňať. Nebude teda stačiť to, čo niektorí ľudia mali vo zvyku memorovať. Teraz bude potrebné rozmýšľať," priblížil situáciu dopravný analytik Jozef Drahovský.

Na otázku, kto bude testovaný, ešte podľa starých pravidiel reaguje Tomáš Vrábel: "V praxi to znamená, že ak bude termín skúšky stanovený pred 1.4., bude žiadateľ teoretickú časť vykonávať v písomnej podobe. Aj ostatné opakovacie skúšky, ktoré by sa k tomu vzťahovali, budú vykonávané v tomto režime, teda v starej podobe, aj keď to bude po 1.4." 

Ak ale žiadateľ o vodičák absolvuje autoškolu napríklad v týchto dňoch, ale termín skúšky bude mať až po prvom apríli, pripraviť sa už musí na spomínanú novinku.

Autoškoly zavedenú zmenu kritizujú

Tvrdia, že mali málo času na to, aby prispôsobili učebné osnovy novým elektronickým testom. "Má sa to robiť opačne. Najprv by sme mali prispôsobiť učebnú osnovu novým tematickým celkom a potom by z toho mali byť zostavené skúšobné otázky," reaguje na situáciu majiteľ a inštruktor autoškoly v Liptovskom Mikuláši Jaroslav Grešo.

V poslednom období sa pre strach z plánovanej zmeny v testovaní začali ľudia hromadne prihlasovať na autoškolu. Potvrdil nám to aj konateľ autoškoly v Bratislave Ivan Rakocza: "No určite je nárast. Medzi žiakmi došlo k panike, že testy budú ťažšie, a preto k nám ľudia chodia v oveľa väčšej miere."

V prípade obáv môžu budúci šoféri navštíviť stránku Ministerstva vnútra. Rezort na svojom webe tento týždeň zverejnil nové elektronické skúšobné testy. Od spomínanej novinky si naša polícia sľubuje pozitívne ovplyvnenie dopravno-bezpečnostnej situácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy