Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Exstarosta s náramkom nevyviazol. Po takmer ôsmich rokoch ide za mreže
Zdielať na

Exstarosta s náramkom nevyviazol. Po takmer ôsmich rokoch ide za mreže

VYŠNÝ MIROŠOV / Po vyše 50-tich súdnych pojednávaniach so starostom Vyšného Mirošova padol definitívny rozsudok. Ide do väzenia na dva roky. Súdy uznali starostu vinným zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z prečinu podvodu v štádiu pokusu.

Vo Vyšnom Mirošove prišli pred štyrmi rokmi na chvíľu o starostu, keď ho zadržala NAKA. Potom bol stíhaný na slobode. Chodil aj do práce s monitorovacím náramkom na nohe. Dokonca vyhral aj ostatné voľby.

Po takmer ôsmich rokoch súdnych ťahaníc dal Krajský súd v Prešove za prípadom bodku. Starosta na dnešné pojednávanie prišiel, no verdikt si už osobne nevypočul. Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné.

Obžalovaného starostu už mohla zo súdnej siene odviezť eskorta, no nemala ako. Starosta na rozhodnutie súdu nepočkal a opustil budovu. "Prišlo mi zle, nie som na také veci zvyknutý," odôvodnil svoj predčasný odchod obvinený Michal Petránik. Starostu sme po rozhodnutí súdu zastihli už len na telefóne. 

Trvá na svojej nevine

Obvinený Petránik trvá na tom, že ak aj išli obecné peniaze na iné účty, bolo to z nevedomosti. Taktiež sa podľa jeho tvrdenia len preplatilo to, čo on predtým zaplatil z vlastných peňazí za obec. "Bol to normálny gazdovský rozum. Ja nie som ekonóm. Ja som nikoho nikdy v živote neoklamal ani o cent," dodal Petránik.

"Obžalovanému bol odvolacím senátom Krajského súdu v Prešove uložený úhrnný trest odňatia slobody v trvaní dvoch rokov," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Starosta má na krku ďalšie štyri obžaloby. Samotnú dĺžku konania v tomto prípade kritizoval aj predseda senátu Krajského súdu. Bývalý poslanec a jeden z poškodených Ján Haško bol na súde, podľa jeho tvrdenia, už približne 53-krát. Na verdikt čakal niekoľko rokov.

Okrem dvojročného pobytu za mrežami mu súd ponechal aj trest zákazu činnosti v orgánoch územnej samosprávy po dobu siedmich rokov. Starosta o mandát ale nepríde. Sám ho položil už včera. Stihol aj menovať svojho zástupcu spomedzi poslancov. Je to jeho švagor, no vraj to s tým nemá nič spoločné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy